Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyûlés! Ha valaki mostanában az ország keleti felében, de akár az ország egész területén bárhol utazik, nem lát egyebet, mint füstölgõ parlagot, bozótosokat, levágott és leégett fenyveserdõket, útszéli és vasútmenti árkot, élõfákat is elpusztító lángnyelveket. Az elmúlt napokban-hetekben többször is egymás után lobbantak fel a gondozatlan területeken az avar-, szárazfû-, majd ezek közelében az erdõtüzek. A tûzoltókat egyre-másra riasztják, de még az egyik tüzet sem oltják el, és már a másik tûzhöz kell kivonulniuk. Ezenkívül a nehéz tereppel és útviszonyokkal is meg kell küzdeniük, mert sok esetben megközelíthetetlen a tûz helyszíne. Fogytán a tûzoltók ereje is - írja az egyik napilap -, mert áldozatos munkájukat sokszor feleslegesnek érzik; miután eloltják a tüzet, pár óra múlva már ismét szirénázva rohannak az újabb helyszínre.

A tûzesetek gyakorisága az utóbbi hetek száraz idõjárásával, a mérhetetlen emberi felelõtlenséggel, a tûzgyújtási tilalom semmibevételével van nagymértékben összefüggésben.

(13.40)

Ám hozzájárulhat ezen óriási természet- és értékromboló pusztításához a tulajdonviszonyok rendezetlen állapota is.

Az erdõ- és avartüzek az idén jóval gyakoribbak, mint az elmúlt években. A tûzoltóság adatai szerint az idén mintegy 1600-zal több esetben vonultak ki a tûzoltók, mint tavaly ilyenkor. A tûz által okozott kár - ha ez egyáltalán pénzben kifejezhetõ - lassan milliárdos nagyságrendû lesz, nem beszélve a tûzesetek természetromboló hatásairól és környezetük pusztításáról.

Kérdezem ezért miniszter urat: miért füstölög hetek óta majdnem az egész ország, ha tûzgyújtási tilalom van elrendelve az országban. Intézkedett-e a kormány, és ön, miniszter úr, látva a tûzesetek megnövekedett, óriási számát, a nagymértékû pusztítást, és ha intézkedett, mit tett, és miért csak ennyit tett? Van-e felelõs, megbüntettek-e vagy felelõsségre vontak-e valakit, vagy kinek kellene betartatnia a tûzgyújtási tilalmat?

Köszönöm szépen. Kérem miniszter úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage