Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Elnök Asszony! Kezdeném a végénél: a magyar jogrend olyan, amely természetesen jogot és felelõsséget együtt szabályoz. Az aggódást tehát érthetõnek tartom - ebben az értelemben köszönöm. A felelõsségre vonást vagy az intézkedések meghozatalát azonban valamennyiünknek közösen, azzal a légkörrel kell kialakítanunk, amelynek keretében Magyarországon az állampolgárok jogkövetése, az önkormányzati rendeletek és a parlament által hozott jogszabályok betartása maradéktalanul érvényesül. Ebben természetesen felelõssége van a kormánynak, a parlamentnek - és kiemelten a miniszternek. Ebben az értelemben tehát jogosnak tartom azt, hogy rendkívüli ügyrõl van szó.

Valóban, az utóbbi hetekben sajnálatos módon megnövekedett az erdõ- és bozóttüzek száma. A tekintetben, hogy a környezetvédelmi miniszternek milyen a felelõssége, a környezetvédelmi törvény gondoskodik, amely kimondja, hogy a levegõt védeni kell minden olyan hatástól, amely kedvezõtlenül változtatja meg a levegõ összetételét, a levegõtisztaság minõségét. De ezen túl a természetvédelem szempontjából is illetékesnek tekintem magam természetesen, és csak azt mondhatom, hogy mind a környezetvédelmi törvény, mind a természetvédelmi jogszabályok, mind pedig a környezetvédelmi törvény végrehajtása tekintetében elvégeztük azokat a feladatokat, amelyek ránk tartoznak. Eszerint ma a "tûzesetek" engedélyezésében az önkormányzatok jegyzõje az illetékes. Ezenkívül a Földmûvelésügyi Minisztérium április 11- étõl - mint ahogy ön is nagyon helyesen mondta - betiltotta... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi a felszólalási idõ leteltét.) ...egy felhívásban a tûzgyújtás lehetõségét, és ennek ellenére állt elõ ez a helyzet.

Csak azt tudom önnek mondani... (Az elnök ismét megkocogtatja poharát.) .., hogy valóban az állampolgári gondosság és a tulajdonosi gondolkodásmód megjelenése lehet ebben a tekintetben az igazi megoldás. Elnézést, hogy túlléptem az idõkeretet. (Taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage