Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt napokban a sajtóból értesülhettünk arról, hogy a Magyar Hitel Bank Részvénytársaság vezérigazgatója nem adja el a Magyar Hitel Bank részvényeit. Mirõl is van szó?

A Magyar Hitel Bank jelenlegi vezérigazgatója 1994. december végén váratlanul, egy rendkívüli közgyûlés összehívásával Békesi László akkori pénzügyminiszter úr javaslatára került az MHB vezérigazgatói székébe. A Magyar Hitel Bank új vezérigazgatója kinevezésekor arról értesülhettünk, hogy az új bankvezetõ meglepõ módon jövedelmének nagyobbik hányadát Magyar Hitel Bank részvényekben fogja megkapja és csak kisebbik részét a hagyományos bérkeretben. Részvényeket annak alapján szerezhet, ha a bankvezetõi tevékenysége eredményeként nõni fog a Magyar Hitel Bank vagyona. Az egy személyben bankvezérigazgató és tõzsdeelnök a napokban tett nyilatkozata szerint a kezében lévõ MHB részvényeket megtartja, mert azok árfolyam- emelkedésére számít, azaz jó üzletet csinált a Magyar Hitel Bank Rt.-vel, amikor ilyen feltételek mellett elvállalta a bankvezetõi posztot.

Miért is mondja mindezt a bankvezér? Mert a Magyar Hitel Bank Rt. 1996. év elején további 10 milliárd forint nagyságrendû "vörös segélyt" kapott állami garancianyújtás keretein belül, azaz a bank teljes alaptõkéjét meghaladó nagyságrendû rossz és behajthatatlan hitelt zúdítottak vissza az állam és így az állampolgárok nyakába.

Kérdezem ezek után miniszter urat, miért játszanak át állami pénzeket a bankvezérek zsebébe ilyen menedzserszerzõdéseken keresztül. Várom a válaszát. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage