Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Az ön kérdése tulajdonképpen két részre bontható. Az egyik, hogy a Magyar Hitel Bankkal kapcsolatosan egyáltalán milyen tranzakciók történtek. Amirõl ön beszél, az nem azt jelenti, hogy 11 milliárd forintot bárki kifizetett volna a Magyar Hitel Banknak. Arról van szó, hogy kezességvállalás történt 11 milliárd forint nagyságrendig. Hogy ebbõl ténylegesen mennyi kerül majd beváltásra, azt nem tudjuk, ki fog derülni a késõbbiekben. Egyébként erre természetesen a megfelelõ parlamenti felhatalmazás alapján kerül sor, tehát amilyen felhatalmazást a kormány a költségvetési törvényben megkapott.

Az ügy másik része, hogy milyen érdekeltségi rendszerben dolgozik a Magyar Hitel Bank vezérigazgatója. Szeretném ezzel kapcsolatban elmondani, hogy a pénzvilágban teljesen szokásos - sajnos Magyarországon még nem eléggé, de más, igazán fejlett piacgazdaságokban igen -, hogy a menedzsereket tulajdonrésszel teszik igazán érdekeltté abban, hogy az õ gondolkodásuk, az õ érdekviszonyaik pontosan megegyezzenek a tulajdonosok érdekviszonyaival és gondolkodásával.

(14.20)

Hiszen egy menedzser és ráadásul egy elsõ számú menedzser esetében nagyon fontos, hogy õ ne csak pillanatnyi összefüggésekben gondolkodjon, hanem a tulajdonosok vagyonát igyekezzen maximálisan gyarapítani. Tehát nem elég pusztán, pláne egy fix fizetés, de még egy nyereségtõl függõ valamiféle jutalom sem, hanem az az igazi, ha a tõke hosszú távú gyarapításában teremtünk nála érdekeltséget. Tehát azt gondolom, hogy ebbõl a szempontból abszolút korszerû megoldás az, ha ezt beépítik egy menedzsernek az érdekeltségi rendszerébe. Mondjuk, ahogy az újságból ezt lehet tudni, ez elég szélsõségesen történt meg az érintett személy esetében, hiszen egészen minimális folyó fizetést kap csak, és az érdekeltsége ebben mutatkozik. Én ebben nem látok semmiféle kivetni valót. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage