Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! A képviselõ asszony folytatásos krimisorozatának újabb epizódjában most a betegszállító vállalkozások mûködésében tapasztalható visszásságokról van szó.

Három megjegyzést szeretnék fûzni a konkrét kérdéshez. A parlamenti vizsgálóbizottság az ügy áttekintését elkezdte, de nem zárta le. Az egyelõre rendelkezésünkre álló részjelentés behatóbban két szervezet gazdálkodását és adminisztrációját vizsgálta, jóllehet a betegszállítás körében több tucat vállalkozás érintett.

Mindazonáltal egyetértünk a vizsgálóbizottsággal abban, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felügyelõbizottságát tájékoztatni kell, és részletes vizsgálatokra felkérni.

Másodszor: képviselõ asszony kérdésének tükrében is helyesnek látszik az Országgyûlés döntése, amely 1996. április elsejétõl erõsítette a kormány jogosítványait a társadalombiztosítási alapok törvényességi felügyeletében. Erre is tekintettel a Népjóléti Minisztérium be fogja szerezni a szóban forgó dokumentumokat, és ha szükséges és indokolt, a konkrét szerzõdések felülvizsgálatát is kezdeményezi.

Végül szükséges elmondani azt is, hogy ahogy említettem, több tucat betegszállító szervezet lelkiismeretes, precíz, magas színvonalú munkát végez, a betegek valós igényeit elégítik ki. Olyan igényeket, amelyekkel az Országos Mentõszolgálat egyedül képtelen megbirkózni. Kár lenne a fürdõvízzel kiönteni a gyermeket, egy fontos lakossági szolgáltatás iránt bizalmatlanságot kelteni, pusztán egyetlen szakértõ számos részletében még nem bizonyító erejû kifogásai alapján. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage