Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Nem olyan régen, április 18-án "Régió '96" címmel Nyíregyházán, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén volt egy területfejlesztési konferencia, ahol is Jaster Anderson úr, a PHARE részérõl és mi magunk is elmondtuk azt, hogy a következõ idõszakban mi fog történni a megyében.

Az ellenzéket, gondolom, közösen Mádi László képviselõ úr képviselte és ott a részletekbe menõ vita lezajlott. Mégis indokoltnak tartom természetesen képviselõ úr megszólalását abban a tekintetben, hogy aggódik a térségért. Alá tudom támasztani azzal, hogy a Központi Statisztikai Hivatal az elmúlt héten közölte a területi GDP adatait, amelyeket már ez a kormány rendelt meg éppen azért, hogy pontosan és tisztán lásson. S ezen adatok szerint is Szabolcs- Szatmár-Bereg megye elmaradottsága valós.

Más kérdés, ebben vitatkozom önnel, hogy bár indokolt volt az elmúlt négy évben a gázfejlesztés és az infrastruktúra fejlesztése a lakosság céljára, ugyanakkor ez a 35-36 milliárd nem hasznosult igazán gazdaságfejlesztés szempontjából abban az értelemben, hogy nem volt munkahely-teremtõ. Mégis azt mondom, szükség volt erre, tehát nem vitatom.

De azért azt, hogy mi nem tettünk semmit, azt viszont vitatom. Hiszen területfejlesztési törvény van. Ma már nem a kormány dönti el a régiók sorsát. Decentralizálta a területfejlesztési forrásokat ez a törvény. Azonkívül 5 milliárd forint kiegyenlítõ keret, 10 milliárd forint területfejlesztési keret áll rendelkezésre a megyei fejlesztési tanácsok számára. E pénzeket - a kormányban elfogadott határozat szerint - éppenséggel nagyon is olyan mutatók alapján fogunk normatív módon elosztani, amelyeket ön is említett. Például ebben az elvándorlás is egy rendkívül jelentõs tényezõ.

A megyei fejlesztési tanácsok szervezõdnek. Záhony kiemelt gazdasági övezete egyértelmûen fejlõdésnek indul, és az MBFB Rt. az elmúlt idõszakban egymilliárd forintos hitelt folyósított a megyének. De azzal egyetértek, hogy ez nem elég és további erõfeszítésekre van szükség. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzópártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage