Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkárnõ! Az Országgyûlés jogalkotási tevékenysége több vonatkozásban is kifogásolható. Az alkotmánybírósági határozatok egyre több alkalommal állapították meg a jogszabályok alkotmányellenességének tényét. A kormány tevékenysége nem mutat tervszerûséget, növekszik a kivételes tárgyalásra irányuló javaslatok részaránya, jogalkotási zavarok mutatkoznak az alkotmányozás területén is.

Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslatok szakmai elõkészítetlensége, a jogszabályok diszharmóniája, alapvetõ jogalkotási technikai szabályok megsértése, a jogalkotást követõ bocsánatkérés nem csupán a hazai közvélemény elégedetlenségét váltotta ki, hanem egyidejûleg veszélyeztette az európai jogrendszerekkel való harmonizációra irányuló törekvéseinket is.

Feltétlenül szükséges ezért az Országgyûlés, ezen keresztül a társadalom megfelelõ tájékoztatása a jogalkotás tervszerûségérõl, illetve tervszerûtlenségérõl. A több szempontból is kifogásolható 1989. évi XI. törvény, tehát a jogalkotásról szóló törvény részletesen szabályozza a jogalkotás folyamatát. Ez rögzíti a jogszabályok megalkotásának rendjét, és annak tervszerûsége érdekében akként rendelkezik, hogy a kormány a jogszabályok átfogó felülvizsgálata céljából 5 éves idõszakra szóló programot köteles megállapítani.

(14.50)

Ennek figyelembevételével kérem az államtitkár asszonyt, szíveskedjék a következõ kérdésekre válaszolni:

1. A jelenleg érvényes jogalkotási program milyen idõszakra vonatkozik?

2. A jogalkotási program és az új alkotmány koncepciójának összhangja fennáll-e, az biztosított-e?

3. A törvény 22. § (2) bekezdésének megfelelõen a jogszabályok elõkészítése során kikérték-e a miniszterek, az országos hatáskörû szervek vezetõi, a Legfelsõbb Bíróság elnöke, a legfõbb ügyész, a társadalmi szervezetek, az érdekképviseleti szervezetek, valamint a fõvárosi és megyei önkormányzatok javaslatait?

4. Mikor számolt be legutóbb a fenti törvény 22. §-ának megfelelõen az igazságügy-miniszter a kormánynak?

Várom a válaszát, államtitkár asszony. (Taps az FKGP-frakció soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage