Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Tisztelt Államtitkár Asszony! Úgy gondolom, önnek azt a hivatkozását, hogy a jogalkotásról szóló törvény öt évre szóló jogalkotási programot ír elõ, amelyet a kormány már csak azért sem teljesíthet, mert négy évre szól a megbízása, el tudnám akkor fogadni, ha a kormány jogalkotási programja összhangban lenne a Ház jogalkotási programjával. Miután azonban a kormány terjeszti elõ a Ház jogalkotási programját is, és a Ház még soha nem kapott a kormánytól olyan elõterjesztést, amelyet a kormány nyomban és többszörösen meg ne változtatott volna, és amelyrõl utólag kiderült, hogy még az sem igaz, mert az is számos esetben változott, ezért tehát szerintem a törvényalkotás tervszerûtlensége kézenfekvõ.

Elég, ha arra utalok, hogy ezen túlmenõen elképesztõen sokszor kell módosítani a már meghozott törvényt. Így utalhatnék az szja-törvényre, az adótörvényekre, a különbözõ szociális juttatásokkal kapcsolatos törvényekre vagy akár a Versenyhivatallal kapcsolatos legújabb elõterjesztésre, amit legutóbb tárgyaltunk. Egyértelmû tehát, hogy a tervszerûtlenség dominál a kormányzat jogalkotási munkájában.

Elég, ha arra utalok, hogy olyan kirívó példái is vannak a tervszerûtlenségnek, mint az, hogy például a közraktározási törvényre csak most kerül majd sor valamikor kivételes eljárásban. Vagy hadd utaljak arra, hogy politikai indítékok kerekednek felül a jogalkotáson. Elég, ha a nyomozóhivatallal kapcsolatos miniszterelnöki tervekre utalok.

Ezért - legnagyobb sajnálatomra - nem tudom elfogadni az ön válaszát. Köszönöm. (Taps az FKGP-frakció soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage