Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy országgyûlési képviselõ 1995. december 12-én már interpellált a Recski Rézércbánya Vállalat privatiziációjával kapcsolatban, melyben észrevételezte a vállalat végelszámolásával és privatizációjával megbízott Mininvest Rt. tevékenységét, melynek eredményeképpen a privatizáció húzódik, és az államnak több mint 600 millió forintot kellett kifizetnie.

(15.00)

Miután az Országgyûlés nem fogadta el az interpellációra adott miniszteri választ, a kérdést az Országgyûlés gazdasági bizottsága tárgyalta. A gazdasági bizottság ülésén elhangzott, hogy a Mininvest Rt. tevékenységét vizsgálni fogják. A cég az ÁV Rt.-tõl végelszámolásra és privatizálásra, illetve a privatizálással kapcsolatos szakértõi munkára kapott 1994 õszén megbízást.

Az ügyben azóta újabb visszaélésekre utaló közlemény jelent meg, amely szerint, bennfentes információk alapján az említett céggel szoros kapcsolatban álló Privatizáció Kft. 14 millió forint haszonhoz jutott az ÁPV Rt. pénzébõl, a következõ módon:

A Mininvest Rt. javaslatára az ÁPV Rt. igazgatósága határozatában úgy döntött, hogy a Mininvest az ÁPV Rt.-tõl kapott állami készpénzbõl 20 millió forintért vegye meg a Borsodi Ércelõkészítõ Mû tulajdonában lévõ recski rézércbánya leányvállalatának, a Hungarocoppernek a részvényeit. A Mininvest Rt. azonban a nevezett részvényeket nem ettõl a cégtõl, hanem a Privatizáció Kft.-tõl vette meg. A Privatizáció Kft. ugyanis idõközben 6 millió forintért megvette a borsodiak felszámolójától az ÁPV Rt. által megvételre kijelölt részvényeket. Ezzel a Privatizáció Kft. 14 millió forint haszonhoz jutott állami pénzbõl.

Ezen részvények a Hungarocopper fölszámolási eljárása következtében értéktelennek minõsültek, és csak azoknak - csak azoknak - jelentettek értéket, akik tudtak az ÁPV Rt. azon szándékáról, hogy a részvényeket meg kívánják venni, és a Hungarocopper adósságát rendezni kívánják.

Kérdezem tisztelt államtitkár urat, miért kellett beiktatni egy magáncéget a Hungarocopper Rt. államosításába. Kié lett és hová tûnt az adófizetõk pénzébõl 14 millió forint? Tervez-e vizsgálatot a bennfentes információk kiszivárogtatására utaló ügyben? Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage