Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Minden ellenkezõ híresztelés dacára le kívánom szögezni, hogy engem interpellációm elõterjesztésekor a legfõbb ügyész úrral szemben semmiféle antipátia vagy egyéb motiváció nem vezérelt. (Derültség a bal oldalon.) Ugyanis erre semmi okom nem lenne. (Moraj a kormánypártok padsoraiból.) Sõt mint jogtudóst, mint egyetemi oktatót igen nagyra értékelem. (Gellért Kis Gábor: Csak nem?)

Arról van szó, hogy a Független Kisgazdapárt álláspontját az ügyészséggel és a legfõbb ügyész tevékenységével kapcsolatban én interpretálom. Megítélésünk szerint az országban kialakult közállapotokért többek között az ügyészséget és a legfõbb ügyészt is felelõsség terheli. Kijelentéseivel kapitulált a bûnözés elõtt. A kapituláció megítélésünk szerint morális fellazítással, jogok és kötelezettségek téves értelmezésével adódik.

Mi a legfõbb ügyész véleménye arról, hogy sokan 500-as Mercedesszel járnak, de adót nem fizetnek? (Derültség.) Mások hamis számlákkal több száz milliós áfát igényelnek vissza? Vagy arról, hogy a Danubius Rádióban egyre több olyan hirdetés van, hogy az ellopott gépkocsimat visszavásárolnám a tolvajtól? Se szeri, se száma az olyan eseteknek, ahol az államot százmilliókkal károsítók ügyeiben megtagadták vagy megszüntették a nyomozást, például a tévénél a jogsértõ szerzõdések esetében. A megoldási variációk közismertek: a cselekmény nem bizonyított, ha bizonyított, nem bûncselekmény, ha bûncselekmény, jogszabályváltozás folytán már nem az. Sokat kellett várni a 120 millió dollár esetében, hogy egyáltalán szabálysértés legyen. A bûnüldözõ szervek vártak is türelmesen, mígnem a türelem rózsát teremtett Gerõ úrnak Bécsben.

Meg kell mondani, hogy a legfõbb ügyész úr válasza a maga idejében már jogszerû volt. Kérdés: miért vártak, talán valaki utasított valakit?

A legszomorúbb, hogy közben 10 millió magyar döntési szabadsága arra korlátozódik, hogy gyógyszerre, vagy élelmiszerre, vagy villanyszámlára költsenek. Ezért nem tudom elfogadni legfõbb ügyész úr válaszát. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage