Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Az energiaprivatizáció elérte Oroszlányt. A hõerõmûvet és a bányát értékesíteni akarják. A lehetséges következmények rendkívül nyugtalanítják a városi közvéleményt. Nyugtalaníthatják is, hiszen a szerteágazó és igen bonyolult kérdések megoldására nem látszik állami koncepció, sõt a privatizáció konkrét tartalma, az eladandó vagyontárgyak köre is bizonytalan. Az energiaprivatizáció mindenütt nagy horderejû ügylet. Különösen így van ez ott, ahol a gazdaságnak szinte ez az egyetlen ágazata.

Oroszlányban az energiaszektor a legnagyobb foglalkoztató. Ezt a szerepét ugyanakkor csak jelentõs beruházások mellett tudja fenntartani. A hõerõmû eddig a bányára épült, aminek további mûködtetése 3,5 milliárd forint fejlesztéssel lehetséges. Mivel magas kéntartalmú szenet bányásznak, a jövõben elkerülhetetlen a környezet védelme; az erõmû ezt a szenet csak több száz millió forintos környezetvédelmi beruházás mellett használhatja fel. A bánya tehát a privatizáció ballasztja. Ha nem együtt adják el az erõmûvet és a bányát, a bánya sorsa megpecsételõdik, több ezer munkahely szûnik meg. Oroszlányban a munkanélküliségi ráta már ma is 12 százalék.

A kormányzat közömbösségét is jelzi, hogy a körzet MSZP-s képviselõje egy április 12-ei fórumon általában nem a mindenkit nyomasztó helyi gondokkal, hanem a Kisgazdapárttal és fõleg annak vezetõjével foglalkozott. Igaz, homályos ígéretet tett az erõmû és a bánya együttes eladására, de rögtön hozzátette, hogy véglegesen õsszel döntenek. Ez a válasz a bánya vezetõit sem nyugtatta meg.

Az eseményekkel való sodródás helyett tudatosságra van szükség. Ide tartozik az is, hogy semmiképpen nem szabad a már meglévõk mellé újabb válságrégiót létrehozni. Bármiféle átalakítás tehát csak úgy valósulhat meg, ha az esetlegesen kiesõ munkahelyek pótlására van részletes és megalapozott elképzelés, és erre állami forrásokat különítenek el.

Kérdezem tehát a miniszter urat, eldöntötték-e már, milyen sorsuk lesz az oroszlányiaknak. Várom a válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage