Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A kérdésre nagyon egyszerûen válaszolhatok, mert ezzel a témával már a Népszava '96. április 26-ai száma is foglalkozott az "Újra meghirdetik az erõmûveket" címû cikkben. A lényeg ott is megtalálható, így most bizonyos tényeket meg kell ismételjek.

Az energiaprivatizáció nem most, hanem már '95 októberében elérte Oroszlányt, amikor a villamosenergia-ipar valamennyi társaságát - köztük az oroszlányi hõerõmûvet és bányát is magában foglaló Vértesi Erõmû Rt.-t - egyidejûleg ajánlottuk fel értékesítésre stratégiai befektetõk részére. Az eredmény ismeretes: a privatizációs forduló általános sikere mellett eredménytelennek kellett nyilvánítani több erõmûvi társaság, így a Vértesi Erõmû Rt. értékesítését is. A Vértesi Erõmû Rt.-re nem érkezett értékelhetõ vételi ajánlat. A Vértesi Erõmû Rt. privatizálásának kérdése nemcsak az oroszlányiakat érinti. A társasághoz négy erõmû tartozik az oroszlányin kívül, tatabányai és dorogi telephelyekkel, és a társaság tulajdonában van a mányi bánya is az oroszlányi bányák mellett.

Tudatában vagyunk annak, hogy a társaság sorsa Oroszlányt érzékenyebben érinti, mint a többi települést, mert az itteni bányákban foglalkoztatott 3800 bányász és az erõmû 800 dolgozója képezi a társaság létszámának zömét, és ismert az is, hogy Oroszlányban az energiaszektor a legnagyobb foglalkoztató.

Kétségtelen tény, hogy az integrált bányák jelentõsen megnehezítik a társaság értékesítését, és ezért a stratégia kidolgozása során felvetõdött egy bánya nélkül történõ értékesítés változatának vizsgálata is.

Képviselõ úr is utal a rendkívül bonyolult helyzetre, amikor bemutatja, hogy a 3,5 milliárd forint értékû bányászati fejlesztés magas kéntartalmú szénforrást eredményezne, ami további jelentõs erõmûvi környezetvédelmi beruházások megvalósításával lenne felhasználható. Ezeket a fejlesztéshez szükséges tõkéket csak a teljes energiaciklusban érdekelt stratégiai beruházó képes biztosítani.

A Vértesi Erõmû Rt. pályázati kiírását nyáron adja ki az ÁPV Rt., a most folyó budapesti és tiszai erõmû rt.-k értékesítésének végsõ fáziásban.

(15.40)

Ezzel is azt kívánjuk elérni, hogy a befektetõk maradéktalanul koncentrálhassanak a problematikus társaságokra, és ezt a már kialakult tulajdonviszonyok ismeretében tehessék. A kormány határozott szándéka, hogy a társaságokat egészében értékesíti, a meghirdetésben részvénycsomagot kínál fel megvételre, nem pedig eszközök bizonyos körét.

A kormány az értékesítés során biztosítani kívánja, hogy az integrált szénbányák élettartamuk végéig az erõmûvek tüzelõanyag-bázisául szolgáljanak és az erõmûvek által gazdaságosan felhasználható szénvagyont feltárják. Oroszlány lakosságának tehát nem kell félnie a munkahelyek tömeges megszüntetésétõl.

Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ úr! Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage