Schamschula György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SCHAMSCHULA GYÖRGY (független): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Urak, illetve Államtitkár Urak! Századvégi társadalmunkban és gyengélkedõ gazdaságunkban a motorizáció meghatározó szerepet játszik. Az autó egy darab szabadság az egyénnek, és a termelés nélkülözhetetlen eszköze a gazdaságnak. Nem csoda tehát, ha az autózással kapcsolatos költségek érzékenyen érintik az emberek életszínvonalát és a magyar gazdaság nyereségtermelõ-képességét.

Az autózás költségei között kétségkívül a legnagyobb szerepet az üzemanyagárak játsszák. Az üzemanyag árában pedig körülbelül kétharmados nagyságrendben megjelenik a különbözõ állami elvonások, más szóval adók összege, és ez meghatározza az ár alakulását.

Hogy néhány példával rávilágítsak a kormány mohóságára, engedjék meg, hogy néhány számadatra hivatkozzam.

1994 nyarán, amikor a jelenlegi kormány megalakult, 1 liter 95-ös ólommentes benzinért 78,50 forintot kellett fizetnünk, amely 1995 januárjában 93,60 forintra, 1996 januárban 104 forintra emelkedett, míg ma, alig több, mint másfél évvel az önök kormányra kerülése után jóval 120 forint felett fizetünk egy liter benzinért.

Hasonló, de még rosszabb a helyzet a gázolajjal, hiszen ennek ára 61 forint volt literenként az önök kormányra kerülésekor, ma 102,90 forintért árulják, bocsánat, ez február 15-i ár, akkor adtam be az interpellációt, ma ez is 110 fölött van.

A benzinnél ezek szerint ötven százalékos, a gázolajnál 73 százalékos volt az áremelkedés mértéke másfél év alatt. Miközben érdeklõdve olvasom a kormány gazdasági sikereirõl szóló nem túl objektív tájékoztatásokat az infláció megfékezésérõl, a gazdaságban bekövetkezõ pozitív fordulatról, kérdezem a tisztelt államtitkár urakat, hogy meddig kívánják még emelni az üzemanyagok árát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage