Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A képviselõ úr a kormány mohóságának tulajdonítja az üzemanyagok árának emelkedését. Ezzel összefüggésben a következõket tartom szükségesnek kiemelni.

Az üzemanyagok árában megjelenõ állami elvonásokat nem a kormány, hanem az Országgyûlés szentesíti a különbözõ törvényekben. A képviselõ úr által említett idõszakban az üzemanyagok árában meghatározó súlyú fogyasztási adó valorizációja nem érte el az infláció mértékét, '95., illetve '96. évben 15-15 százalékkal emelkedett az adó mértéke.

Az inflációs nyomás elkerülése érdekében tehát a kormány mérsékelt adónövelési javaslatot terjesztett a parlament elé. A fogyasztási adón túl Útalaphozzájárulási kötelezettség is terheli az üzemanyagárakat.

E témával kapcsolatban arra szeretnék utalni, hogy a '96. évi több mint 27 százalékos mértékû Útalaphozzájárulás-növekedés az infláció követésén túl alapvetõen az úthálózati viszonyok, illetve a meglévõ utak állapotának javítására vezethetõ vissza.

A jelentõsnek tûnõ növekedéssel összefüggésben azt kell még kiemelni - bár a képviselõ úr elõtt nem lehet ismeretlen tény -, hogy az Útalap kiadásainak közel harminc százalékát teszik ki a korábban felvett hitelek, s azok kamatainak törlesztése. E törlesztésre jellemzõ, hogy a kamat közel háromszorosa a tõketörlesztõ résznek, '96-ban 3,7 milliárd forint tõketörlesztéshez 11 milliárd forint kamattörlesztés párosul.

(15.50)

Tekintettel arra, hogy az üzemanyagok ára a szabadár-kategóriába tartozik, az említett állami elvonásokon túl az árak növekedésében a termelõk, forgalmazók érdekei, a világpiaci árak változásai is megjelennek.

Tisztelt Országgyûlés! A fenti indokok figyelembevételével kérem az interpellációra adott válasz elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage