Schamschula György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SCHAMSCHULA GYÖRGY (független): Elnök Asszony! Államtitkár Úr! A kormány állítólag jelentõs erõfeszítéseket tesz a feketegazdaság visszaszorítására, miközben a feketegazdaságba menekülnek az inflációtól nyomorgatott vállalkozók és azok, akik nem tudnak hiteleket felvenni.

Kérem szépen, az általam elmondott számok pregnánsan igazolják, hogy az üzemanyagárak magasan inflációgerjesztõ hatással voltak. Nemcsak az inflációt emelik ezek az árak, hanem a magyar gazdaság versenyképességét csökkentik, hiszen azáltal, hogy minden termékben megjelenik valahol az üzemanyag ára mint szállított termék vagy a munkások szállításának a költsége, így a magyar áruk egyre kevésbé fogják megállni a versenyt a külföldi árukkal szemben, egyre több magyar vállalkozó és vállalat megy tönkre. Ezáltal egyre kevesebb adóbevételhez fog jutni a kormány, és várhatóan egyre jobban fogja emelni az üzemanyagok árát. Ez az az ördögi kör, amelybe a kormány beleszaladt, és amelybõl nagyon nehéz lesz kitörni.

Nem akarok kitérni az államtitkár úrnak a különbözõ kifogásaira. Csodálom, hogy Hujber Ottó és családja jövedelmi viszonyait nem említette a kõolajipar árával kapcsolatban - hiszen ez is valamiképpen belejátszik az inflációba -, vagy a HFT konzorcium közremûködését az üzemanyagárral kapcsolatban.

De ne menjünk messze: az Útalapról is beszélt. Kérem szépen, az Útalapban valóban jelentõs hitelek voltak, de azt elfelejti mondani az államtitkár úr, hogy a Közlekedési Minisztériumban 22 milliárd forint tartalékot hagytunk ott mint Távközlési Alapot, amelyet a Pénzügyminisztérium azonnal elvett. Tehát nekem ne beszéljenek arról, hogy az Útalap hiányokkal lett átadva!

De azt hiszem, ez ma senkit nem érdekel az országban. Az érdekli az embereket, hogyan lehet másfél év alatt 70 százalékkal emelni a gázolaj árát és 50 százalékkal a benzin árát.

Ezt próbálják valahogy helyretenni, államtitkár úr, és akkor el fogom fogadni önöktõl a választ. Addig sajnos nem áll módomban. (Taps az MDF és az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage