Dögei Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DÖGEI IMRE (FKGP): Igen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Kérdést kívánok feltenni a miniszter úrhoz az egyházi egyetemek diszkriminatív támogatása tárgyában.

Tisztelt Miniszter Úr! Az állam alkotmányos kötelessége a közoktatás költségvetési támogatása. A közoktatásról szóló törvény szerint támogatásban részesülnek az állami oktatási intézményeken kívül azok is, amelyek nem állami intézmények, de közoktatási feladatokat látnak el.

A törvény a támogatás mértékérõl nem rendelkezik, azonban egyértelmûen csak úgy értelmezhetõ a támogatási rendszer, hogy az egyházi iskolák, egyetemek, amelyek közoktatási, tehát állami feladatokat látnak el, az állami iskolákkal, egyetemekkel azonos támogatásban részesülnek.

A fentiekkel szemben az állami egyetemek egy hallgatóra 300 ezer forint/év költségvetési támogatást kapnak - ugyanakkor az egyházi egyetemek támogatása hallgatónként csak 80 ezer forint/fõ egy évre.

Tisztelt Miniszter Úr! Az egyházi egyetemek költségvetési támogatása hátrányos megkülönböztetés eredménye, és ellehetetleníti az intézmények mûködését. Mindezek alapján kérdezem az államtitkár urat - elnézést, az elõbb miniszter urat olvastam -, egyetért-e ezzel a diszkriminációval. Amennyiben nem, úgy tervez-e és milyen intézkedéseket az egyházi egyetemek olyan mértékû támogatására, amely normális mûködésüket lehetõvé teszi.

Kérem szíves válaszát az üggyel kapcsolatban. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP és az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage