Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Szeretném elöljáróban leszögezni: a képviselõ úr kérdésében szereplõ számadatokat hiteles számítások egyáltalán nem támasztják alá. Ez a bizonyos 300 ezer forint úgy jött ki, hogy valaki az állami felsõoktatási intézményekre jutó támogatás összegét elosztotta a felsõoktatásban tanulók létszámával, és így egy 300 ezres számot kapott. Ugyanakkor azonban az egyházi és az állami intézmények között is igen nagy különbségek vannak az egy fõre jutó finanszírozás tekintetében. Tehát van mélyen ez alatt a 300 ezer alatt mûködõ állami felsõoktatási intézmény, és vannak olyan egyházi intézmények, amelyeknek a finanszírozása meghaladja ezt a szintet.

Az egyházi felsõoktatási intézményeknek ugyanis kétféle csoportja van. Az egyik a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképzõ Fõiskola, a Vitéz János Római Katolikus Tanítóképzõ Fõiskola és a Zsámbéki Katolikus Tanítóképzõ Fõiskola. Itt az állam - az intézményeknek az egyházak számára történt átadásában leszögezetteknek megfelelõen - a teljes képzési költséget magára vállalja.

Az egyházi intézmények másik csoportjában hallgatói, oktatói és kollégiumi támogatást élvezõ intézmények vannak. E támogatások mértékérõl pedig a Magyar Köztársaság 1996. évi költségvetése rendelkezik, mégpedig az alábbiak szerint:

Fejenként és évente hallgatói támogatásként 65 ezer forint, oktatási támogatásként 80 ezer forint, kollégiumi támogatásként pedig 66 ezer forint illeti meg õket. Ez - ha jól számolom - összesen 211 ezer forint.

Az itt ismertetett normatív támogatásban részesül az összes egyházi felsõoktatási intézmény.

Szeretném ugyanakkor tájékoztatni önt, hogy a hamarosan a Ház elé kerülõ felsõoktatási törvénymódosítási javaslatban - még az év elsõ felében - az Országgyûlés javaslatunk szerint ki fogja mondani a versenysemlegesség elvét a felsõoktatásban, és ezáltal még az említett különbség is megszûnik a normatív finanszírozásban.

Köszönöm figyelmét. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage