Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány az 1027/1996. számú kormányhatározat alapján utasította a pénzügyminiszter urat, hogy tegyen javaslatot az illetékhivatali rendszer átalakítására, különös tekintettel a hatósági jogkör és az illetékbevételekbõl önkormányzatokat megilletõ rész módosítására.

Több önkormányzati szövetség megkeresett és észrevételezték, hogy minden, az illetékhivatal rendszerében és a bevételekben történõ változás érinti a települési önkormányzatok költségvetését. Tudomásunk van arról, hogy a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége és egyes megyék több ponton kezdeményezték feladatok és hatáskörök átvételét, valamint pénzügyi forrásaik kibõvítését.

Az illetékbevételekben az elmúlt években történt változások eddig is sértették a települési önkormányzatok érdekeit. Most az a megoldás, hogy ez a hatósági jogkör a megyei fõjegyzõhöz kerülne és a bevételekbõl a megyei önkormányzat rendelkezne, újabb bevétellel csökkenti a polgárokhoz legközelebb álló közügyek intézõit, a települési önkormányzatokat.

Korábban sérelmeztük azt is, hogy - a fõvárost kivéve - a megyei jogú városok lélekszáma utáni normatívát a megyei önkormányzat kapta. Most elképzelhetõnek tartja-e ön, hogy az illetékbevételeket is elvonják attól a településtõl, ahol ez részben képzõdik?

Az önkormányzatok csõdbe jutását nagyban elõsegíti a legnagyobb foglalkoztatók 10-rõl 15 napos táppénzfizetésre való kötelezése, a táppénzes napok költségei egyharmadának munkáltatókra való ráterhelése, az ellensúlyozatlan energiadíjak ugrásszerû növekedése, és a normatív állami támogatások végösszegének elõzõ évihez viszonyított csökkenése. Ez egy újabb lépés lenne afelé, hogy a települési önkormányzatokat megfosszák a jogos és polgáraiktól származó bevételtõl.

Kérdezem tehát: mi a célja pénzügyminiszter úr, tisztelt államtitkár úr ezeknek a reformoknak; mi lesz az önkormányzatokat megilletõ illetékbevétel sorsa?

Várom válaszát. (Taps a jobb oldalom.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage