Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Mindenekelõtt szeretném megnyugtatni, hogy semmiféle döntés nincs ebben az ügyben. De nemcsak hogy a kormány nem döntött még ebben az ügyben, hanem a Pénzügyminisztérium álláspontja sem alakult még ki. Szakmai elõkészítõ munka zajlik, a minisztérium különbözõ fõosztályai - nyilván külsõ szakértõk bevonásával - nagyon sok változatot mérlegelnek, de a minisztérium vezetése sem volt még abban a helyzetben, hogy a sok változat közül valamelyikre azt mondja, hogy ezt õ támogatja, és a kormány elé kívánja terjeszteni.

Azt is szeretném leszögezni, hogy egy ilyen változásnak természetesen egy szélesebb összefüggésrendszerbe kell majd illeszkednie. Konkrétan: ha a változásnak a források tekintetében hatása van a különbözõ típusú önkormányzatok pénzügyi viszonyaira, forrásaira, akkor ezt nyilvánvalóan figyelembe kell venni a szabályozás egyéb elemeinek változtatásakor. Ezt azért is mondom, mert még olyan eretnek gondolat is megfogalmazódott a Pénzügyminisztérium bizonyos szakértõi körében, hogy talán azon az arányon is lehetne változtatni, ahogy ma a központi költségvetés és az önkormányzatok osztoznak, sõt még olyan gondolat is megfogalmazódott, hogy talán nagyobb arányban kellene otthagynunk ezt a jövedelmet - pontosabban: ezt az adót - az önkormányzatoknál. Tehát itt sokféle elgondolás van.

Tisztelettel azt kérem, hogy a formálódás idõszakában ezzel kapcsolatban legyen még némi türelemmel, és nyilvánvalóan, ahogy kicsit kikristályosodott az, hogy az egészbe összerendezve konkrétan mit javasolunk, akkor ezt vitára fogjuk bocsátani, és a képviselõ úr véleményét is majd nyilván örömmel meg fogjuk hallgatni ebben az ügyben. De még egyszer szeretném aláhúzni, hogy csak komplex megoldáson gondolkozunk. Tehát semmiféle olyan egyoldalú lépés nyilván nem kerül szóba, amely valamely típusú önkormányzatokat az egészben való elhelyezés és kompenzálás nélkül hátrányosan érint.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage