Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Úr! Kérdéseire elég hosszú idõ alatt tudnék teljes körben válaszolni. Ezért engedje meg, hogy az elsõ kérdésre csak megemlítsem: a nyugellátások, baleseti nyugellátások emelésérõl a 175/1995-ös kormányrendelet intézkedett, amelyben megszületett a rendelkezés arról, hogy mely ellátásokat kell megemelni, illetõleg az emelésre kerülõ nyugdíj mely ellátásokat és pótlékokat nem tartalmazhat, tekintettel arra, hogy azok nem a Nyugdíjbiztosítási Alapból finanszírozott ellátások.

Ami az ügyviteli, társadalombiztosítási feladatokkal kapcsolatos kérdéseket illeti: azok a nyugdíjasok, akik nyugellátásuk mellett nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátást, politikai rehabilitációs nyugdíj-kiegészítést vagy - pótlékot is kapnak, a két ellátásra külön-külön kapták meg az emelést, és külön-külön utalványon a januárra, illetve a január-február hónapra járó különbözetet.

A nyugdíjasok körében elsõsorban az okozott félreértést, hogy a nyugellátás, baleseti nyugellátás emelésénél nem az addig folyósított, '96 január hónapban még emelés nélkül kiutalt ellátás 12 százalékát kapták kézhez, hanem az elõzõekben ismertetett ellátások levonása utáni tiszta nyugdíj 12 százalékát. Az egyéb ellátások emelésére és a különbözet kiutalására csak valamivel késõbb, február végén, március elsõ napjaiban került sor.

Valószínûleg célszerû lenne a jövõben arról intézkedni, hogy minden naptári évben egy részletes elszámolást kapjanak a nyugdíjasok, mert a különbözõ ellátások emelésére vonatkozó döntések eltérõ idõpontja miatt a jövõben sem várható, hogy a nyugellátások és a nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások emelése egy idõben történik. Erre felhívtuk a Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság vezetõjének a figyelmét, aki maga is indokoltnak tartja ezt, és megvizsgálják a többletfeladat teljesítésének feltételeit. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage