Kávássy Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Méltányos és minden tekintetben elfogadható igénye gazdatársadalmunknak, hogy földjeit a racionális gazdálkodás elveinek megfelelõen kívánja használni, és a többfelé fekvõ részleteket - fõként a szántókat és a réteket - most egy tagba szeretné egyesíteni.

Miután a tagosítás a legkevésbé sem olcsó, és a gazdák semmitõl sem szenvednek inkább, mint a pénzhiánytól, határozott kívánságként fogalmazódik meg, hogy a kormány tegye lehetõvé a kölcsönös megállapodások alapján végrehajtható önkéntes földcserét, és hogy a csere nyomán elõállt tulajdonviszonyokat illetékmentesen vezessék át.

Tekintettel arra, hogy általános népóhajról van szó, és az eszmét a Magyar Parasztszövetség is a leghatározottabban képviseli és népszerûsíti, feltételezem, hogy mindezekrõl államtitkár úr is tud, illetve a minisztériumban is tudomással bírnak.

Kérdezem ezért: mit szólnak hozzá, lehetségesnek tartják-e az önkéntes, kölcsönös megállapodások alapján és illeték lerovása nélkül végrehajtható földcseréket. Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage