Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Sasvári Szilárd képviselõ úr interpellációjához szeretnék ügyrendi javaslatot tenni.

A képviselõ úr - az elõttünk álló iratok alapján - április 16-án nyújtotta be interpellációját, melynek címe: "Miért vett ki a kormány 14 millió forintot az adófizetõk zsebébõl, azaz a bennfentes információkért jutalom jár?" Több mint két hét telt el azóta, hogy a képviselõ úr az indítványát benyújtotta.

A Házszabály 117. §-a alapján az Országgyûlés ülésén kell az interpellációra választ adni. Ez alól egy kivétel van. A kivétel elsõ feltétele pedig az, hogy a meginterpellált megindokolt kérésére az Országgyûlés engedélyezheti. Nem ez volt az elsõ eset, mint a mai, hogy föláll a miniszter vagy az államtitkár úr, és azt mondja, hogy élek a 30 napommal, és leül. Nem volt megindokolt kérés, holott ez nem egy csütörtökön benyújtott interpelláció volt, ez több mint két héttel ezelõtt került a Ház asztalára.

Ezt követõen a másik feltétel, hogy ezt az Országgyûlés enegedélyezze. Ma az Országgyûlés nem engedélyezte azt, hogy az államtitkár úr éljen a 30 napos jogával, hiszen ahhoz meg kellett volna szerezni a leadott szavazatok többségét. (Zaj.) Nem volt engedély - az engedélyhez az "igen" szavazatok többsége kell a határozatképes parlamenttõl. Ha pedig ez nincs, a koalíció 72 százalékkal ül a parlamentben.

Két feltételnek nem felelt meg az a megoldás, hogy az államtitkár úr nem válaszolt egy interpellációra. Tehát ha házszabályszerûen járunk el, akkor az államtitkár úrnak itt, ma válaszolni kell erre a kérdésre. Ha válasza hiányos, akkor a hiányos választ kell elõadni, de nem élhet a 30 napos mentesítés jogával.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

(16.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage