Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Úgy gondolom, hogy Dávid Ibolya képviselõ asszony ügyrendi elõterjesztése nem szorul védelemre, mert szavait és véleményét a Házszabály megfelelõ rendelkezéseivel alátámasztottan adta elõ, mégis kénytelen vagyok elnök asszony figyelmét felhívni arra a tényre, hogy a Házszabály 117. § (1) bekezdése értelmében minden interpellációra az Országgyûlés ülésén kell választ adni. Ez tehát a fõszabály; a fõszabály alól kitérni pedig csak abban az esetben lehet, ha az interpellált megindokolt kérésére az Országgyûlés vita nélküli szavazással engedélyezi a harmincnapos határidõ megadását.

Itt semmiféle megindokolt kérés ebben a Házban el nem hangzott. Egy kormányzati gõgtõl eltelt álláspontot hallottunk, hogy harminc napot kér az államtitkár úr. Én úgy gondolom, hogy az elnök asszonynak - hogyha a Házszabály szerint kívánt volna eljárni - figyelmeztetnie kellett volna az államtitkár urat, hogy indokolja meg a kérését, hogy a Ház abban a helyzetben legyen, hogy egyáltalán dönthessen a kérése felett.

Ami most már az elnök asszony hivatkozását illeti a Házszabály 43. §-ának (2) bekezdésére, itt is hiányos az ön hivatkozása, hiszen a 43. § (2) bekezdésének utolsó mondata azt mondja: amennyiben az elnök az Országgyûlés határozatképességét utóbb megállapítja - márpedig itt, emlékeztetném elnök asszonyt, ön megállapította akkor, amikor késõbb a jelenlétet rögzítette -, döntése alapján a határozathozatalra vissza lehet térni. Ezt mondja a Házszabály. Ezt a házszabályi rendelkezést az elnöknõ nem alkalmazta.

Ilyen körülmények között tehát többszörösen is a Házszabálytól eltérõ módon döntött a Ház vezetése ennek során, amit a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja megengedhetetlennek tart, és támogatja Dávid Ibolya ügyrendi elõterjesztését. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage