Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Köszönöm, elnök asszony. Csak nagyon röviden, miután az elõttem szólók lényegében már elmondták azt, amivel én is egyetértek.

Az a meggyõzõdésem, hogy ebben az esetben nem lehet alkalmazni a Házszabály 43. §-ának (3) bekezdését. A Házszabályban a 117. § (1) bekezdése, amelyik megmondja, hogy interpelláció esetén hogyan kell eljárni, az egyetlen olyan hely a Házszabályban, amelyik úgy szól, hogy az Országgyûlés ülésén választ kell adni, és megindokolt kérésre engedélyezheti az Országgyûlés, hogy harminc napon belül válaszoljon.

Az Országgyûlésnek jogában áll ezt nem engedélyezni. Ebben az esetben ez a helyzet állt elõ: az Országgyûlés nem engedélyezte azt, hogy harminc napon belül válaszoljon... (Zaj, közbeszólások.).., ezért a kormány képviselõjének most választ kellett volna adnia.

Az csak egy sajnálatos mellékkörülmény, hogy az interpelláció két hete be van adva, és a kormány képviselõje két hétig nem tudta olyan helyzetbe hozni magát, hogy az Országgyûlés ülésén kimerítõ választ tudjon adni. Akkor azonban egy nem kimerítõ választ kellett volna adnia - de válaszolnia mindenképpen kell. (Taps a jobb oldalon. - Zaj, közbeszólások a bal oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage