Kövér László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖVÉR LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony a szót. Tisztelt Ház! Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem Akar László államtitkár úrnak õszinte válaszát. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Mi az ügyrendi javaslat?) Ebbõl következik az ügyrendi javaslatom.

Egyszer már megtettem ezt az ügyrendi javaslatot. Sajnos, nem talált fogadtatásra. Ismereteim szerint ugyanis az elnök úr Horn Gyula miniszterelnök úrnak nem írta meg azt a tartalmú levelet, amelyet javasoltam neki. Most újból szeretném ezt a problémát felvetni. Legyen szíves a tisztelt Ház elnöke, elnöksége vagy vezetése - ahogy tetszik - levélben fordulni az Országgyûlés nevében a Magyar Köztársaság kormányához, annak vezetõjéhez, Horn Gyulához és kérje meg, legyen szíves, emelkedjék fel arra a szintre, amelyet a választások alapján a választók tõle elvártak. Mint ma itt, ebben a Házban már említettem, állítólag ennek az országnak egy kormánya van. Nem kettõ; az egyikben Akar László ül, a másikban pedig a privatizációs miniszter, hanem egy.

Állítólag, ahogy Akar László úr elmondta, õ kapott egy háromoldalas választ. Az lett volna a kötelessége - szerintem részben a kormányon belüli rendbõl fakadóan is, de mindenképpen az Országgyûlés felé -, hogy ezt a három oldalt - olyan, amilyenre sikerült, sajnos - felolvassa. (Zaj.)

Ezt nem tette meg. Hogy a kormányon belül ezt miként intézik el, az nem a mi dolgunk. Azonban mindenképpen azt gondolom, a Házszabály, de egyáltalán a Magyar Köztársaság alkotmányos rendje is sérelmet szenvedett többedszer, tehát legyen szíves a tisztelt elnök asszony tolmácsolni a Ház elnökének azt az ügyrendi javaslatunkat, hogy levélben forduljon a miniszterelnök úrhoz, hogy csináljon rendet a kormányában, és lehetõleg a jövõben az interpellációk, a kérdések, az azonnali kérdések idejének úgy kell lezajlania, ahogy az a Házszabályban elõ van írva. Köszönöm szépen. (Közbeszólások: Így van! Nagyon helyes! - Taps az ellenzék padsoraiban.)

(17.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage