Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Moszkvában, 1995. március 6-án, külügyminiszteri szinten került aláírásra a Magyar Köztársaság kormánya és az Oroszországi Föderáció kormánya között a kétoldalú szerzõdések számbavételérõl szóló jegyzõkönyv. A jegyzõkönyvben foglaltaknak megfelelõen az Oroszországi Föderáció - az SZSZKSZ, tehát a valamikori Szovjetunió jogfolytonosa - továbbra is végrehajtja a Szovjetunió által kötött nemzetközi szerzõdésekbõl fakadó jogokat és kötelezettségeket.

A jegyzõkönyv tételesen felsorolja, hogy mely szerzõdések maradnak továbbra is hatályban a felek között, melyek szûnnek meg, illetve melyek igényelnek további tárgyalásokat harmadik, volt szovjet tagköztársaság bevonásával.

(17.50)

A jegyzõkönyv parlament általi ratifikálása megteremti a jogbiztonságot a magyar természetes és jogi személyek számára egyaránt, hiszen az 1991 óta fennálló, a szerzõdések úgynevezett hallgatólagos alkalmazása helyett nemzetközi jogi hátteret biztosít a szerzõdések által szabályozott jogviszonyoknak. Az orosz fél a jegyzõkönyvet már ratifikálta, amely akkor lép hatályba, amikor a magyar parlament azonos határozatáról az értesítést diplomáciai úton megkapják.

A fentiekre tekintettel kérem a tisztelt Házat, hogy értsen egyet a jegyzõkönyv ratifikálásával. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage