Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Országgyûlés! Nagyon rövid szeretnék lenni, de e késõi órán sem mulaszthatom el, hogy a javaslattal kapcsolatban ne tegyek megjegyzést.

Azt hiszem, nagyon helyes javaslatról van szó, nagyon jó tendenciát fejez ki az: a Külügyminisztérium rászánta magát, hogy megegyezzék régen kötött szerzõdések hatályban tartásáról, illetve hatályon kívül helyezésérõl. A javaslat huszonkilenc korábbi szerzõdést kíván hatályban tartani, húszat hatálytalanítani és hatot külön elbírálás alá sorolni.

A hatályban tartandók között van egy, amit szeretnék szóvá tenni. Ez a 14. sorszámú, a hajdani Magyar Népköztársaságban, illetve a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségében kiállított iskolai végzettséget, valamint tudományos fokozatot tanúsító okiratok egyenértékûségének kölcsönös elismerésérõl szóló 1974. évi megállapodás. Azt hiszem, nem kell részleteznem, hogy aki bármilyen szakterületen, bármilyen tudományos területen vagy különösen oktatói területen dolgozott, szembetalálkozott erõs problémákkal a múltban a tekintetben, hogy az egyenértékûséget a legkülönbözõbbképpen értelmezték, és nálunk nagyon sok esetben sérelmezték ennek az egyenértékûségnek a hajdani értelmezését. Erre csak emlékeztetni szeretnék.

De amit konkrétan szóvá tenni szeretnék, az az, hogy a hajdani megállapodás - kezemben tartom az 1975. évi minisztertanácsi rendeletet ennek hatályba léptetésérõl és a hiteles magyar fordítását - kimondja, hogy mind az általános iskolai, mind minden középiskolai, mind az egyetemi vagy felsõoktatási végzettségrõl szóló tanúsítvány, mind a kandidátusi fokozat, mind a tudományok doktora fokozat, mind bármilyen fokozat, amelyet a tudományos intézmények és egyetemek itt és ott kiállítanak, kölcsönösen érvényesek. Kérem fontolóra venni - nem a múltbeli ezzel kapcsolatos vélt vagy valóságos sérelmeket, hanem azt a körülményt -, hogy az eltelt huszonkét év alatt és különösen az utóbbi esztendõkben egész minõsítési rendszerünk átalakult. Hogy lehet érvényesíteni ma egy hajdani egyenértékûséget kimondó szerzõdést akkor, amikor már teljesen eltérõ a tudományos fokozati rendszerünk a Szovjetunió jogutódjainál életbe lépõtõl?

Bármilyen bürokratikus nehézséggel jár a jegyzõkönyv helyesbítése, kérem átsorolni ezt a megállapodást a még további elintézésre várók közé. És legjobb, ha ezt a kormány megteszi, tehát ha bejelentés hangzik el ilyen szándékáról, mert ha ezt nem tesszük meg, akkor a tudományos életben és a legkülönbözõbb területeken ez állandó konfliktusforrás lesz, és állandó magyarázkodásra szorul, hogy az egyenértékûséget hogyan értelmezzük ma.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage