Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! A szünetben valamennyi képviselõ kézhez kapta a T/1568/498. számú tájékoztatót. Ez az iromány a szavazási eljárás gyorsítását, könnyebben követhetõségét szolgálja. Így - a szokásostól eltérõen - nincs szükség a hosszú számsorok felolvasására.

Elõször a támogatott módosító javaslatokról határozunk. A frakciók pénteken kézhez kapták az elõterjesztõ levelét, amely új változatban tartalmazza ezek körét. A felsorolás megtalálható a fõtitkári tájékoztatóban is. Ez utóbbi már nem tartalmazza az ajánlás 529., 531. és a kiegészítõ ajánlás 103. számú pontját, melyeknek elfogadása minõsített többséget feltételez; az 544. számú pontot sem, melyrõl a név szerinti szavazás során alternatíva egyik elemeként döntünk; továbbá az ajánlás 433. számú pontját és a kiegészítõ ajánlás 11. és 111. számú pontjait, melyekrõl az MSZP-frakció külön szavazást kért; illetõleg a kiegészítõ ajánlás 29. számú pontját, melyrõl a Fidesz kért szavazást. Az itt felsorolt indítványokról az ajánlás sorrendjében határozunk.

Most tehát az elõterjesztõ által támogatott módosító javaslatokat teszem fel szavazásra az elõbb említett korrekcióval, a T/1568/498. számú tájékoztatóban található felsorolások szerint. Felhívom figyelmüket, hogy leírási hiba folytán a tájékoztató 4. oldalának (1) bekezdésében a 20. számú pont feleslegesen szerepel. A határozathozatal során az egyszerû többség szabályait alkalmazom. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 258 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

Most az ajánlás 529., 531., illetõleg a kiegészítõ ajánlás 103. számú pontját teszem fel szavazásra, melyeket az elõterjesztõ szintén támogat, de elfogadásukhoz a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának "igen" szavazata szükséges. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 263 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, melyeket az elõterjesztõ nem támogatott, de az eddig elfogadott indítványok ismeretében még szavazni lehet róluk. Sorra kerülnek azok a javaslatok is, melyeket az elõterjesztõ támogat, de a frakcióindítványokkal összefüggésben késõbb kell róluk határozni.

A 2., 3. és 4. számú pont alternatív megoldást tartalmaz a törvényjavaslat címére. Nádori László javaslata szerint az új cím a következõ legyen: "A fegyveres erõk és rendvédelmi szervek, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról". Sebõk János szerint a törvény címében a "fegyveres erõk és rendészeti szervek" fordulat szerepeljen. Kõszeg Ferenc azt kezdeményezi, hogy a törvény kizárólag a fegyveres erõkre vonatkozó szabályokat tartalmazza, a rendvédelmi szervezetekre külön törvény szülessen, a kormány ezt az általa megjelölt határidõben nyújtsa be, és iránymutatást ad a szabályozás tartalmára is.

Felkérem a jegyzõ urakat, ismertessék azokat a módosító javaslatokat, melyek ehhez a koncepcióhoz kapcsolódnak, és ezért együtt határozunk róluk.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage