Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Elnöknõ! Tisztelt Ház! Bauer Tamás hozzászólása kapcsán szeretnék néhány kiegészítõ megjegyzést tenni.

Nem az a probléma, hogy angol nyelven készült el ez a magánjogi szerzõdés, hanem az a probléma, hogy a magyar fél, a magyar kormány mint tulajdonos nem tudja érvényesíteni azt, hogy magyar nyelven is szülessen érvényes hiteles szerzõdés. Megmondom, ez miért probléma. Egyrészt talán elvárható a magyar kormánytól, hogy akkor, amikor tulajdonosként - tehát nemcsak kormányként, hanem tulajdonosként - lép fel, akkor a magyar tradíciókhoz és szokásokhoz, sõt a törvények szelleméhez - ha már itt szocialista képviselõtársam a törvények szellemét emlegette a számvitel kapcsán - alkalmazkodva magyar nyelven is próbáljon meg hiteles változatot elkészíteni a privatizációs szerzõdésbõl. Ha ironikus akarnék lenni, azt is mondhatnám, hogy vajon akkor a kormányzat azon emberei, akik nem tudnak angolul, hogyan tájékozódnak ebben az ügyben; adott esetben az ÁPV Rt. munkatársai között is van olyan, aki - tudomásom szerint - az angol nyelvben ilyen mértékig nem járatos. Éppen ezért talán nem lenne hátrányos, ha a magyar fél - ha vitás kérdés merül fel - választottbíróság mellett magyar nyelvû érvényes fordítással és érvényes megállapodással is rendelkezne.

A másik megjegyzésem: világos, hogy ha eleve csak angol nyelven van megállapodás - tekintettel arra, hogy az ÁPV Rt. jogászainak és a kormány embereinek egy jelentõs része nem tud angolul -, akkor eleve idegen pályán játszanak bármilyen jogvita esetében. S ha az elmúlt idõszak privatizációs jogvitáit - amelyeket nemzetközi szinten vitatott meg az ÁPV Rt. - figyelembe vesszük, akkor látjuk, hogy sajnos az idegen pályán - a futballszokásoknak megfelelõen - az X is jó. És a magyar kormány legfeljebb X-re jó, de inkább vereséget szenved ezekben a jogvitákban.

Talán segítene a helyzeten az, ha a magyar kormány igyekezne ezeket a szerzõdéseket magyar nyelven is érvényes változatban elkészíttetni, illetõleg parafáltatni. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage