Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony.

Tisztelt Németh Zsolt Képviselõ Úr! Amikor ön az expó külpolitikai vonatkozásait helyezte elõtérbe - meg kell vallanom -, nekünk is eszünkbe jutottak ilyen vonatkozások akkortájt, de mi azt se hagytuk figyelmen kívül, hogy nem sokkal a döntés elõtt került megrendezésre a Genovai Világkiállítás, és az egy iszonyatos fiaskó volt. Tehát itt fölkészülni arra, hogy egy hatalmas sikerrobbanás lesz ez az expó és aztán elszenvedni egy olyan fiaskót, ahol a belépõjegyekbõl befizetett pénz töredéke volt annak - mármint Genovában -, amit kiadtak erre a világkiállításra, ez aligha lett volna egy szerencsés dolog. Tehát ez a külpolitikai része, a külsõ, a világhír-része a dolognak, igazán nem szólt a rendezvény mellett.

Azonban azt meg kell mondani, hogy a '96 Magyarország rendezvénysorozat - amely az expó rendezvénysorozatainak a megrendezését jelenti - nagyon sokféle, az ön által említett népi diplomáciát is jelent. Hát, mondjuk, a Nurejev- balettverseny, a Magyarpolányi Kálváriajárás, Balaton Fesztivál, Budapesti Búcsú, Ünnepi hetek a barokk Egerben, Kék Duna Operafesztivál, Társastánc Világbajnokság, Nemzetközi Rajzjáték Filmfesztivál, Magyarok Világtalálkozója stb. - annak a fölsorolásába pedig bele se szeretnék kezdeni, hogy mennyi üzletember-találkozót szervezünk, anélkül, hogy speciel a lágymányosi expót megszerveznénk; rengeteg ilyen üzletember-találkozót szervezünk -, ez mind beletartozik a népi diplomácia fogalmába. Ez megy, ezzel a kormány foglalkozik.

Úgyhogy amikor a Fidesz megváltozott álláspontját hangoztatja ön és külpolitikai szempontból vizsgálja az expót, akkor ezt is figyelembe kellett volna vennie. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage