Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! Nyárlõrinc község almatermelõ gazdakörének mintegy 40 hektáros almáskertjében fellépett egy hazánkban még soha elõ nem fordult járványveszélyes kórokozó, az almatermésûek tûzelhalását okozó baktériumos megbetegedés. Ez, mivel Magyarországon korábban még ilyen nem volt - és szeretném, ha a jövõben sem lenne -, másrészt mert ez a megbetegedés nem gyógyítható, rendkívüli jelentõséggel bír. A nemzetközi színvonalú diagnosztikai vizsgálatok minden kétséget kizáróan alátámasztották a betegség jelenlétét, mely a hatályos növényvédelmi jogszabályok értelmében azonnali intézkedéseket vont maga után. Az intézkedések sürgõsségét az is különösen indokolta, hogy a fertõzés továbbterjedésében a virágzás kritikus fejlõdési szakasz, ezt megelõzõen kellett intézkedni.

Mindenképpen jogos lehet az ön kérése, hogy a tulajdonosok legyenek jelen ezeknél az akcióknál, de én szeretném megnyugtatni õket, hogy semmiképpen nem ellenük irányult ez a gyors intézkedés. A kártérítési felelõsségünk pedig egyértelmûen azt jelenti, hogy az ország almatermelõit és õket is szeretnénk ezzel megvédeni. Egyébként a kártérítéssel kapcsolatban, ha az nem felel meg az õ igényeiknek, bírósági úton megtámadhatják a mi határozatunkat.

Szeretném azt is elmondani, hogy mivel ez a betegség nem volt Magyarországon, el kell gondolkodni azon, hogy miként került be az országba. Itt fel kell hívni a tulajdonosok figyelmét is arra, hogy az õ felelõsségük is növekedik a tekintetben, hogy kivel, milyen eszközökkel végeztetik el ezeket a munkákat.

Egyébként az eljárás megkezdése elõtt a végsõ idõpontban tárgyaltunk a tulajdonosokkal, nem örömmel, de megnyugvással vették tudomásul az intézkedést. Azt szeretném, ha megértenék, hogy a magyar almatermelés érdekében szükség volt ezekre az intézkedésekre. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage