Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! A gyógyszerár- emelés természetesen nem tartozik a gyõzelmi jelentések hírei közé - de errõl egyébiránt sem volt szó. Sok május 1-jei ünnepségen vettem részt, én nem nagyon hallottam különbözõ gyõzelmi jelentéseket - sokkal inkább reális értékeléseket arról a helyzetrõl, ami kialakult.

A gyógyszeriparnak egyébiránt ugyanúgy el kell adnia a piacon a termékét, mint minden más termelõ vállalatnak és szolgáltatónak. Ezért az áremelkedések bizonyos mértékig elkerülhetetlenek. De egyébként azért húzódott május 1-jéig a gyógyszerár-emelkedésekkel kapcsolatos intézkedések bevezetése, mert a kormány még februárban úgy döntött, hogy az indokolt mértékû áremelkedéseket, térítésidíj-változtatást össze kell hangolni egy kompenzációs rendszerrel.

Tehát azok, akik nem tudják kiváltani a gyógyszerüket, a szociális törvény értelmében fordulhatnak a lakóhely szerint illetékes önkormányzathoz közgyógyellátási igazolványért. Jár ez alanyi jogon, jár ez méltányossági alapon, és épp legutóbb hagyta jóvá az Országgyûlés a normatív közgyógyellátás bevezetését. Ezekkel a lehetõségekkel, tisztelt Országgyûlés, csak a krónikus betegek élhetnek, van azonban lehetõség a hirtelen fellépõ betegség esetén jelentkezõ magas gyógyszerköltségek kompenzálására is.

Szeretném az Országgyûlést arról is tájékoztatni, hogy a kormány még februárban döntött arról, hogy az önkormányzatok ilyen irányú átmenetisegély- keretét kiegészíti, és a második félévtõl kezdve az eddigiekhez képest 800 millió forinttal még több áll majd az önkormányzatok rendelkezésére, hogy az átmenetileg nehéz helyzetbe kerültek gondjain segíteni tudjanak.

Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage