Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr!

1996. április 9-én azonnali kérdést intéztem miniszter úrhoz azzal a címmel: "Hová tûnt egymilliárd forint a Hirlapkiadó kasszájából?" A válaszadással megbízott Medgyessy Péter pénzügyminiszter megígérte, hogy ön válaszolni fog. Ez meg is történt. A miniszter úr kezemben levõ válasza azonban ékes bizonyítéka annak a ténynek, hogy a Horn-kormány szakértelme a vagyonkezelés területén sajnálatos módon nem egy ízben a vagyon elkezelésének magyarázatára szorítkozik. Nem szeretnék kicsinyesnek látszani, ezért e helyütt csak a százmilliós tételekkel fogalkozom.

Eredeti kérdésünk úgy szólt: Az MSZP-SZDSZ-kormánykoalíció hatalomra kerülésekor hová tûnt egymilliárd forint?

Miniszter úr erre olyan választ adott, amelyben '94. áprilisi adatokat tüntetett föl, holott köztudott, hogy csak júliusban kerültek kormányra. Nyilvánvaló, hogy az adatelírásnak manipulációs célja van.

Az ÁV Rt. egyébként az ügyvezetés részére a Hírlapkiadó saját tõkéjeként 1 milliárd 580 millió 879 ezer forintot, míg jegyzett tõkéjeként 1 milliárd 301 millió 100 ezer forintot jelölt meg.

Ez a dokumentum a birtokomban van. Ezzel szemben miniszter úr saját tõkeként csupán 130 millió forintot ír le. A különbség több mint másfél milliárd forint. Az Expressz újságot kétmilliárd forint plusz áfaösszegért értékesítették, miniszter úr írásbeli válaszában csak 1 milliárd 380 millió forintot jelöl meg. (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) A különbség 600 millió. Összesen két és fél milliárd forintot tévedett a válaszaiban.

Kérdezem ezért, ki számol ön helyett, miniszter úr? (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage