Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Úr! Mint ismeretes, a felsõoktatási törvénytervezet módosítása jelentõs változásokat eredményez a felsõoktatás finanszírozása területén. Ez érinti a fejlesztési célú finanszírozást és a felsõoktatás fejlesztési prioritásának átértékelését is. Elõtérbe kerül a felsõoktatási integrációk szakmailag indokolható támogatása, a szûkös erõforrások koncentrálása e területre.

Három forrásból kívánjuk ezeket támogatni: a szakma keretében rendelkezésre álló, ön által is említett 825 millió forintból, az MKM fejezetében integrációs célokra elkülönített egymilliárd forintos keretbõl és egy új, 50 millió dollár értékû világbanki kölcsön felvételébõl, amellyel kapcsolatban május 15-én zárulnak az elõzetes elõkészítõ munkálatok.

A fenti források és integrációk összekapcsolásáról a tudománypolitikai kollégium 1995. évi utolsó ülésén megállapodás született miniszterelnök úr és a felsõoktatást képviselõ bizottsági tagok között.

A törvény módosítására benyújtott javaslat holnapután kerül a kormány elé. Ezt követõen kerül benyújtásra a kormány elé a törvénymódosítással is összhangban álló FEFA-rendelet. Úgy gondoltuk, nem szerencsés, ha a rendelet még a törvénymódosítás elõtt megszületik, és ezzel mintegy kényszerpályára helyezi magát a törvényt. Terveink szerint továbbra is tartjuk magunkat a korábbi állásponthoz: a FEFA keretében rendelkezésre álló forrásokat nem elsõsorban a kutatóhelyek és a kutatómunka támogatására, hanem a felsõoktatás fejlesztésére kívánjuk fordítani. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage