Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Nem biztos, hogy megnyugtató választ fogok tudni adni, hiszen Magyarországon ma, 51 évvel a háború befejezését követõen és a szovjet csapatok itt- tartózkodása következtében is évente mintegy 80-90 ezer darab robbanótest megsemmisítése történik, mintegy 80 tonna értékben. Ez évente 2300 bejelentést jelent a hadsereg speciálisan erre szervezett alakulata számára.

Ugyanakkor rendkívül sajnálatosnak tartom magam is - és gondolom, valamennyien, akik itt ülünk -, hogy ilyen esetek még bekövetkezhetnek, hiszen talán emlékezetes, hogy Pál Béla képviselõtársam tavaly októberében interpellált egy várpalotai baleset ügyében, ahol szintén egy kiskorú gyermek egy gyutacsot talált kint a lõtéren, azt vitte be a játszótérre, és ott szedte szét.

A munka a lõszerek felszedése, megsemmisítése, felderítése ügyében folyamatosan történik. Két alakulat van erre kijelölve: az egyik a Budapesten levõ tûzszerész zászlóalj, amely hivatalból foglalkozik ezzel a kérdéssel, a másik pedig a szegedi mûszaki dandárnak az egyik százada. Kétségtelen tény, hogy ez a munka lassan halad és az is igaz, amit képviselõ úr elmondott - megköszönöm ezt a javaslatot: valószínûleg mulasztottunk abban a kérdésben, hogy az ilyen területek közelében, az iskolákban, osztályfõnöki órán kellene nagyobb felvilágosítást adni, hogy a gyerekek ne okozzák, ne idézzék elõ ezt a balesetet.

Egyébiránt összegében nem csökkent az erre fordított pénz, hiszen egyrészt az állami privatizációs szervezetek, amelyek értékesítéssel foglalkoznak, az eladási árban az aknamentesítés költségét visszatérítik, másrészt a hadsereg költségében benne szerepel: az elmúlt évben hat darab korszerû tûzszerészjármûvet és hozzá való mûszereket vásároltunk.

Köszönöm, hogy ismételten felhívta a figyelmet erre a kérdésre. Az iskolai propagandára nagyobb figyelmet fogunk fordítani, és folytatjuk ezt a munkát. De hogy mikor lesz ennek vége, ezt sajnos nem tudom megmondani. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage