Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Engedje meg, hogy csak nagyon röviden válaszoljak.

Elõször: hogy egy klinikusból mennyi idõ alatt lesz diagnosztikai szakmát magas szinten gyakorló orvos, ön is tudja, költõi kérdés.

A szakellátásban néhány hiányszakma már-már a folyamatos betegellátás biztonságát veszélyeztetõ helyzetben van - gondolok a laboratóriumi diagnosztikára, a radiológiára, a patológiára. Az ágazat évtizedeken keresztül számos módszerrel próbálta ezt befolyásolni, nem sok sikerrel. Természetesen tudjuk, hogy a gyakorló klinikusból csak évek múltán lesz szakképzett röntgenes vagy laboratóriumi szakember, mégis szükséges az ilyen pályamódosítások támogatása, az átképzések elõsegítése.

(16.10)

A frissen végzett orvosok közül az egyre nehezedõ elhelyezkedési lehetõségek ellenére is csak igen kevesen választják ezeket a hiányszakmákat, közülük is sokan csak ugródeszkának tekintik. Tehát van itt feladata a pályáraösztönzésnek, az orvosképzésnek is. Pontos idõt nem tudok mondani a kérdésére, de azt igen, hogy a magas szintû klinikai ellátáshoz e szakmák megerõsítése is nélkülözhetetlen.

Másodszor: nincs lehetõségünk arra, hogy az áttelepüléshez anyagi segítséget közvetlenül nyújtsunk, mint ahogy erre más területen sem volt az elmúlt években, a munkanélküliség megjelenése után. Ma is vannak azonban olyan kórházak, rendelõintézetek, amelyek szakemberhiányuk miatt - többnyire a tulajdosonok segítségével - lakáslehetõségeket, letelepedési segélyt kínálnak. Mindezek mellett a Pénzügyminisztériummal együtt vizsgáljuk kedvezményes hitelkonstrukciók lehetõségét is.

A harmadik, negyedik kérdését illetõen: az alapellátás fejlesztését még az elõzõ kormány kezdte meg, amivel magunk is egyetértünk és folytatjuk. A jelenleg rendelkezésre álló több száz millió forint jelentõs részét új praxisok létesítésére, a meglévõk fejlesztésére, képzésre, átképzésre fordítjuk. Az alapellátás fejlesztése természetesen nemcsak a minisztérium feladata, a pályázati úton elnyerhetõ támogatások arra serkentik a tulajdonosokat, hogy maguk is tegyenek erõfeszítéseket a források megteremtésére. (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Ily módon átlagosan 2-3 millió forintos beruházási költség áll rendelkezésre egy új praxis létesítéséhez. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage