Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! A földhivatalok 1990-ben kerültek a Földmûvelésügyi Minisztérium felügyelete alá. Már akkor nyilvánvalóvá vált, hogy az Infort által ajánlott számítógépes rendszer nem alkalmas a földhivatal céljaira. Ettõl függetlenül sem a technikai eszközöket, sem a szoftvereket soha nem adták át a földhivataloknak.

Az Infort tevékenysége ellen '89-tõl vizsgálatok folynak, jelenleg semmi remény sincs arra, hogy az Infort Egyesülés által felhalmozott adósságok ellenértékeként földhivatali szervezet bármilyen használható informatikai rendszerhez vagy adathoz jusson.

Ezzel szemben a Földmûvelésügyi Minisztérium irányításával 1990 óta folyamatos fejlesztés történik a földhivatalokban. Az elsõ ütemben, '91 és '94 között az ingatlan-nyilvántartás számítógépesítése valósult meg, a 115 körzeti földhivatalban helyi számítógépes hálózatokat telepítettünk, és az adatok feltöltése ez év végéig a fõváros és Pest megye kivételével megtörténik. Az ország földrészleteinek "tulajdoni lap, 1. oldal" adatai már valamennyi földrészletre vonatkozóan számítógépen vannak, a "tulajdoni lap, 2. és 3. oldalak" adatainak 57 százaléka szintén, és a változásvezetés és adatszolgáltatás is számítógéprõl történik. A fõvárosi kerületek földhivatalaiban a fejlesztés és a szoftver telepítése az év végéig befejezõdik.

Megkezdõdött az adatok feltöltése; ehhez az elmúlt években keletkezett ügyirathátralékok feldolgozása is szükséges - emiatt késik. (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) A kormány német kedvezményes hitellel kívánja a nemzeti kataszteri programot megvalósítani, felgyorsítani, aminek hatása 2-5 éven belül egy korszerû ingatlan- nyilvántartásban tapasztalható lesz. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage