Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az elõbb említett módosító javaslatokon túl az ajánlás 93. és 144. pontjában lévõ indítványok elfogadását.

A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ.

Ismételten jelzem, hogy a határozathozatal során mindvégig a minõsített többség szabályait alkalmazom.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 293 igen szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Az 1. pontban Nádori László azt kezdeményezi, hogy a törvényjavaslat címe egészüljön ki a honvédelmi törvény módosítására utaló fordulattal.

A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 14 igen szavazattal, 261 nem szavazattal és 17 tartózkodással nem fogadta el.

A 7. pontban Szabad György a 3. § (2) bekezdése módosításával a külföldön teljesítendõ katonai feladat végrehajtása során az Országgyûlés elõzetes döntésének igényével egészíti ki a normaszöveget, és a honvédelmi törvényi hivatkozásokat javasolja elhagyni. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 78 igen szavazattal, 206 nem szavazattal és 9 tartózkodással nem fogadta el.

A 10. pontban Lányi Zsolt a 4. § (1) bekezdés b) pontjának módosításával indítványozza, hogy a hadköteles katona a szakszerû felkészítés birtokában köteles óvni a rábízott fegyvert és felszerelési tárgyat. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 77 igen szavazattal, 211 nem szavazattal és 6 tartózkodással nem fogadta el.

Megadom a szót Wekler Ferenc képviselõ úrnak, az SZDSZ képviselõjének. (Közbeszólások.) Téves. Köszönöm.

11. pontban Nádori László a 4. § (1) bekezdés c) pontjának szövegpontosítását kezdeményezi. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 11 igen szavazattal, 268 nem szavazattal és 16 tartózkodással nem fogadja el.

A 20. pontban K. Csontos Miklós a 7. § (3) bekezdése módosítását javasolja. Lényege: a hadköteles katona a parancsot élete kockáztatásával is köteles végrehajtani. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 64 igen szavazattal, 208 nem szavazattal és 24 tartózkodással nem fogadta el.

Az 52. pontban Póda Jenõ és Pallag László a 17. § (3) bekezdésének módosítását javasolják.

Ebben a sajtónyilvánosság igénybevételével megfogalmazott magánvélemény tilalmát tartalmazó rendelkezést kívánják elhagyni.

Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 212 nem szavazattal és 6 tartózkodással nem fogadta el.

(17.20)

Az 57. pontban Szabad György a 18. § (2) bekezdés b) pontjának módosítását kezdeményezi. Lényege: maradjon el a normaszövegbõl az a fordulat, amelyik a szolgálati rend bírálatával járó rendezvény megtiltását tartalmazza. Az alkotmányügyi és az emberi jogi bizottság támogatja, a honvédelmi bizottság nem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen szavazattal, 193 nem szavazattal és 17 tartózkodással nem fogadta el.

A 68. pontban Lányi Zsolt a 24. §-t új bekezdéssel egészíti ki. Lényege: a hadköteles katona jogosult arra, hogy a humán szolgálat segítségét igénybe vegye a bevonulás elõtt megszerzett tudásszintjének megõrzése céljából. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyûlés a módosító javaslatot 79 igen szavazattal, 209 nem szavazattal és 8 tartózkodással nem fogadta el.

A 104. pontban Nádori László a 64. § (1) bekezdésének módosítását... (Dr. Nádori László: Visszavontam.) Visszavonta. Köszönöm szépen.

A kiegészítõ ajánlás 9. pontjában Lányi Zsolt a 65. § (1) bekezdése szövegpontosítását kezdeményezi. Lényege: ha a hadköteles katona a katonai szervezet orvosától ellátást kíván igénybe venni, ennek tényét jelentenie kell közvetlen parancsnokának. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 79 igen szavazattal, 216 nem szavazattal és 1 tartózkodással nem fogadta el.

A 108. pontban Szabad György a 67. § (1) bekezdésének módosításával azt indítványozza, hogy már hatvan egymást követõ napon át egészségi okból folyamatosan szolgálatképtelen katona alkalmasságát meg kelljen vizsgálni. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 82 igen szavazattal, 203 nem szavazattal és 12 tartózkodással nem fogadta el.

A 131. pontban Pallag László a 80. §-t új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Lényege: a hadköteles katona részére az egészségügyi szabadságot a honvéd- kórház vagy a magánorvos véleménye alapján az illetékes állományparancsnok adja. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 69 igen szavazattal, 210 nem szavazattal és 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van- e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna szavazni, de nem szavazott az Országgyûlés. (Senki sem jelentkezik.) Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a katonai és rendvédelmi felsõoktatási intézmények vezetõinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala.

Az elõterjesztést T/1567. számon, a bizottságok együttes ajánlásait pedig T/1567/34. és /38. számokon kapták kézhez képviselõtársaim.

Tisztelt Országgyûlés! A miniszteri zárszó összevontan az elõzõ határozathozatal elején már elhangzott. Felkérem jegyzõ képviselõtársamat, ismertesse azokat a módosító javaslatokat, amelyek nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, és a frakció nem kért róluk szavazást, illetõleg azokat, amelyeket elõterjesztõjük visszavont.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage