Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Bejelentem, hogy a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok közül a 11., 23. és 56. pontok elfogadásához a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának "igen" szavazata szükséges. Az ismertetett módosító javaslatokról a múlt heti határozathozatallal azonos technikával határoz az Országgyûlés. Ezek közül az ajánlás 56. pontja része az elõterjesztõ által támogatott módosító javaslatoknak, ezért errõl külön határoz az Országgyûlés.

Elõször tehát a jegyzõ úr által ismertetett, kormány által támogatott javaslatsort teszem fel szavazásra, az 56. pont kivételével. A szavazási eredmény megállapításánál az egyszerû többség szabályait alkalmazom.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 296 igen szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most az 56. pontban lévõ, az elõterjesztõ által is támogatott pontot teszem fel szavazásra, amelynek elfogadásához a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának "igen" szavazata szükséges.

Az indítványban Molnár János a honvédelmi törvény egyik rendelkezésének hatályon kívül helyezését tartalmazó rendelkezést pontosítja, a bizottságok és az elõterjesztõ támogatásával. Kérdezem, hogy az Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 294 igen szavazattal, 3 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta.

(17.30)

Az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében most azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

A 11. és a 23. pontban K. Csontos Miklós a 3. § (2) bekezdésének b) pontját és a 21. § módosítását kezdeményezi. A módosító javaslat elfogadásához a jelenlevõk kétharmadának "igen" szavazatára van szükség. A javaslatban a közalkalmazott vezetõ az oktató és a hallgatók számára megtiltja a munkahelyen végzett pártpolitikai tevékenységet. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 93 igen szavazattal, 197 nem szavazattal és 7 tartózkodással nem fogadta el.

A 16. pontban K. Csontos Miklós a 8. § módosításával azt kezdeményezi, hogy eltérõ törvényi rendelkezés se tegye lehetõvé azt, hogy az oktatók felett a munkáltatói jogokat ne az intézmény vezetõje gyakorolja. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 70 igen szavazattal, 214 nem szavazattal és 15 tartózkodással nem fogadta el.

A 33. pontban Lányi Zsolt a törvényjavaslat 28. § d) pontjának elhagyását kezdeményezi. Az alaprendelkezés szerint a hallgató köteles a katonai szervezet mûködéséhez szükséges munkák ellátásában részt venni. Bizottsági támogatás hiányában a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja kérte a szavazást.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 83 igen szavazattal, 212 nem szavazattal és 1 tartózkodással nem fogadta el.

A 47. pontban Lányi Zsolt a 37. § (2) bekezdésének módosításával indítványozza, hogy a polgári hallgató az állami felsõoktatási intézményekre vonatkozó szabályok szerint jogosult legyen az adott felsõoktatási intézménynél adható elõírt és engedélyezett támogatásokra. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 82 igen szavazattal, 210 nem szavazattal és 5 tartózkodással nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van- e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. Megadom a szót Csapody Miklós képviselõ úrnak... - tévedés.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra várhatóan a jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Engedjék meg, hogy tisztelettel köszöntsem a díszpáholyban helyet foglaló Volodimir Vasziljovics Muhin urat, az Ukrán Parlament állambiztonsági és honvédelmi bizottságának elnökét és kíséretének tagjait. (Taps.) Magyarországi megbeszéléseikhez sok sikert kívánok!

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 1994. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/1884. számon, az egységes javaslatot pedig T/1884/10. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A Házszabály 107. §-ának (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ módosító javaslatokat nyújtott be, és ezekrõl ajánlás készült T/1884/12. számon.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem dr. Hack Péter urat, az alkotmányügyi bizottság elnökét, kívánja-e a bizottság ajánlását szóban kiegészíteni. (Dr. Hack Péter: Nem.) Nem kívánja.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Megkérdezem képviselõtársaimat, hogy kíván-e valaki szólni a módosító javaslatokhoz kapcsolódóan. (Senki nem jelentkezik.) Nem kíván. Ezért a záróvitát lezárom. Megkérdezem Akar László államtitkár urat, kíván-e válaszolni. (Akar László: Nem.) Nem kíván.

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatokról történõ határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az elõterjesztõ módosító javaslatait a T/1884/12. számú ajánlás 1.-7. pontjai szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 231 igen szavazattal, 45 nem szavazattal és 15 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat elfogadta. (Csintalan Sándor feláll.)

Megadom a szót Csintalan Sándor úrnak, az MSZP képviselõjének... (Egy hang: Tévedés! Nem kért szót... -Csintalan Sándor kezével jelzi, hogy nem kért szót, majd elhagyja a termet. - Derültség.) Ráutaló magatartásával jelezte a képviselõ úr, hogy nem kér szót. (Taps és derültség az MSZP padsoraiban.)

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazás következik. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 1994. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 214 igen szavazattal, 81 nem szavazattal és 1 tartózkodással a törvényjavaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem a képviselõcsoportokat, hogy kívánják-e szavazatukat indokolni. Büky Dorottya visszavonta, köszönöm.

Megadom a szót Torgyán József képviselõ úrnak, a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja vezetõjének. (Zaj az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage