Ungár Klára Tartalom Elõzõ Következõ

UNGÁR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Szeretnék két percben nagyon röviden Pusztai Erzsébet fölszólalására és Selmeczi Gabriella egy mondatára reagálni.

Nem nagyon tartom szerencsésnek, hogy a világban lévõ nyugdíjrendszerek közül egyetlenegyet, azt is nagyon rossz interpretációban említett itt, a chilei nyugdíjrendszert.

Ma Magyarországon egy vegyes rendszert szeretnénk kiépíteni. Mondanék egy pár országot, amelyet példaként használhatna, és amelynek a nyugdíjrendszerével megismerkedhetne - vagy szerencsés lenne, ha megismerne: Ausztrália, Svájc, Németország, az átalakuló nyugdíjrendszerek, az olasz tendenciák, Argentína. Természetesen ezeket a rendszereket külön-külön meg kell ismerni, mindegyik a saját országa hazai sajátosságaihoz igazodott. Nem hiszem, hogy olyan állításokat kell itt, a parlamentben elmondani, amelyek nem igazak.

A chilei nyugdíjrendszer nem ismerésérõl Pusztai képviselõtársunk tanúbizonyságot tett, de ez nem befolyásolja azt, hogy mi Magyarországon ma milyen reformokban gondolkodunk.

Azt mondta, hogy még az is elõfordulhat egy tõkefedezeti rendszerben, hogy egy nyugdíjasnak magasabb a nyugdíja, mint egy aktív keresõé. Igen, így van. Azt szeretnénk, hogy aki többet tesz félre, az elõtakarékosságban nagyobb a teljesítõképessége, mint a többieknek, annak talán még magasabb nyugdíja is lehet az aktív dolgozókénál, sõt még más nyugdíjashoz képest is lehet magasabb a nyugdíja.

Selmeczi Gabriellának szeretnék egyetlenegy dolgot mondani. Lehet azt hinni, hogy egy reform szûk érdekcsoportnak kedvez, de amit Selmeczi képviselõtársunk most elmondott, az a tb-önkormányzat reformelképzelése.

Ma Magyarországon a tb-önkormányzat monopolhelyzetben van... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.).., tehát egy "darab" van belõle. Amennyiben ezt nem tekinti egy szûk érdekcsoportnak, illetve úgy gondolja, hogy egy reform egy ennél szûkebb érdekcsoporttal - tehát egynél kisebb, egynél kevesebb számú szereplõvel - fog mûködni, akkor azt gondolom, hogy viszonylag nehezen fogjuk egymást megérteni. Köszönöm a figyelmet. (Derültség és taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage