Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Hölgyeim és Uraim! Nagyjából nagy élvezettel hallgattam a vitát... (Közbeszólások a bal oldalon: Nagyjából! - Derültség.) ..., amelyet a kormánypárti és az ellenzéki képviselõk a pulpituson lefolytattak, azonban én szeretném megkérdezni azt - nem elhanyagolandó, a társadalomnak mi a véleménye a nyugdíjreformmal kapcsolatban -, hogy vajon a magyar társadalom erre mennyire fogadóképes. Itt kaptam egy kis füzetet, amelyben például az van, hogy a nyugdíjkorhatár emelését a magyar társadalom körülbelül 93 százaléka utasítja el - mert azért az nem közömbös, hogy a társadalom hogy áll ezekhez a kérdésekhez, hisz róla van szó, nem rólunk néhányunkról, akik itt a parlamentben ülünk és vitatkozunk.

A másik dolog, amit szeretnék megemlíteni: a társadalom bizalmatlan. Bizalmatlan, mert rengeteg probléma és rengeteg kár érte az utóbbi idõben, bizalmatlan, mert a Társadalombiztosítási, de a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzattal kapcsolatban is a sajtóban és egyéb helyeken elég sok probléma jelent meg - ezekkel én most nem kívánok részletesen foglalkozni -, mindenesetre nem olyan cikkek, nem olyan észrevételek jelentek meg a médiákban, amelyek erõsítenék a bizalmat a mostani önkormányzattal szemben.

Továbbá: itt szó van arról, hogy magánbiztosítók mûködjenek közre, és hogy ott is lehessen megfelelõ nyugdíjkiegészítéseket kapni. Ez sem volna rossz, de ahhoz ezeknek a magánbiztosító szervezeteknek egy társadalmi elfogadottsága kellene hogy legyen, mert hisz tapasztaltuk azt, hogy nagyon sokszor alakultak különféle szervezetek - nem pont a nyugdíjkiegészítéssel kapcsolatban -, azok pár hónapig mûködtek, eltûntek, se pénz, se posztó; sok ilyen esemény fordult elõ, tehát ebben sem nagyon bízik a társadalom. Ezt a fegyelmet kellene ilyen szempontból valahogy megerõsíteni... (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmezteti a képviselõt a rendelkezésre álló idõ leteltére.) ..., és nagyon körültekintõen, mert nagyon idegesítené a társadalmat, hogy az állam nem vállalhat garanciát a magánbiztosítók mûködéséért - ami természetes -, ugyanakkor azonban a magánbiztosítók léte elég bizonytalan, erre több példa van más területen.

Befejezésül... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját. - Közbeszólások. - Zaj.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage