Takács Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Képviselõtársaim! Zavarban vagyok abból a szempontból, hogy eddig - legalábbis eddig - végigültem ezt a vitát, elhangzottak expozék, a miniszter úr expozéja, Csehák Judit gondolatai és a többi, és a gondolatok elmennek egymás mellett. Olyan dolgokat vetnek fel a hozzászólók, amelyek már a miniszter úr felszólalásában megválaszolásra kerültek. (Dr. Pusztai Erzsébet: A párt központi bizottságában...) Egy vitanapnak azért az a feladata, hogy a gondolatok kapcsolódjanak egymáshoz.

Egyetérek Salamon László képviselõtársammal, hogy nem szabad pártcsatározásoknak kitenni ezt a vitát, és azzal is egyetértek, hogy egy kormány sincs kellemes helyzetben, ha a nyugdíjreform kérdését felveti, de a reform elodázása súlyos következményekkel járna, ezt a miniszter úr elmondta.

Pusztai Erzsébet képviselõtársamnak: (Közbeszólások a jobb oldalon.) Nem a tõkefedezeti, hanem a vegyes rendszer bevezetését tervezi a kormány, ennek elõnyeirõl és hátrányairól Csehák Judit bõven szólt. (Közbeszólások a jobb oldalon.)

A másik: az alacsony járulék kérdése. A kormány tervezi a járulék csökkentését - a költségvetési vitákban, de másutt is én magam is szóltam az adó csökkentésének szükségességérõl -, de ennek a csökkentésnek a mértékére nagyon kell vigyázni!

Selmeczi Gabriella képviselõtársamnak: a tõkefedezeti rendszer nem a kormánynak, hanem a gazdaságnak biztosít megtakarítást. A megtakarítás viszont növekedést eredményez, hiszen a közgazdaságtan ábécéje az, hogy a beruházás mindig a megtakarítással egyenlõ, és ez a növekedésnek egyenes következménye.

Torgyán képviselõtársam azt mondja: nem vizsgáltuk az összefüggéseket. Ezt tették a hozzászólások a mi részünkrõl. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage