Mádi László Tartalom Elõzõ Következõ

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Hat év után, az éves tb-költségvetések tárgyalása mellett, végre koncepcionális kérdésekkel is foglalkozunk, ám azt gondolom, hogy már sok minden történt az elõkészítés kapcsán, de messze nem vagyunk még azon a szinten, ahol tényleg a szakmai kérdések mellett kellõ körültekintéssel be lennének mutatva a konkrét problémák és az egyéb, nyugdíjrendszerrel összefüggõ problémák.

A jelenlegi rendszer mûködési problémái, annak erodálódása nem egy újsütetû dolog. Amikor Csehák Judit az elmúlt öt évrõl szólt, akkor gondolom, beleértette az elmúlt két évet is, a szocialista-szabaddemokrata kormányzat tevékenységét, és a Lukovics Éva által említett számadatok a nyugdíjak értékvesztésével kapcsolatosan is arról adnak tanúbizonyságot, hogy a rendszer mûködése, teljesítménye jelentõs mértékben visszaesett.

Ezeknek a problémáknak egy része demográfiai, másik része pedig a gazdasági helyzettel függ össze.

(14.10)

A nyugdíjrendszer erodálódásának tünetei számomra négy pontban fogalmazhatók meg.

Az elsõ: a kezdõ nyugdíj, az induló nyugdíj fokozatos értékvesztése.

A második problémakör a nyugdíjemeléseknek az inflációtól való elmaradása, tehát a reálnyugdíj problémája, errõl is hallottunk statisztikai adatokat.

A harmadik az a problematika, amivel sajnos az elmúlt két évben sem tudott mit kezdeni a kormányzat: a korai nyugdíjba vonulásokkal kapcsolatos problémák - amelynek elég sok formája ismert, és amelynek a tendenciája az elmúlt idõszakban sajnos semmilyen paraméterben nem javult. Tehát rengetegen mennek korhatár elõtt nyugdíjba, és a korhatár emelésének a kérdése bizonyos szempontból csak felszíni kérdés akkor, amikor ezeket a technikákat hagyjuk szabadon mûködni. Tehát elsõsorban a rokkantnyugdíjas, de a különbözõ munkanélküli ellátásokban is élnek a nyugdíjba vonulási kedvezmények. Azt hiszem, ilyen módon nem nyúlunk a probléma lényegéhez, és ez a kormányzat ebben az ügyben sajnos nem tett semmit.

A negyedik kérdés pedig a feketegazdasággal való összefüggés, ugyanis azt gondolom, hogy a jelenlegi és az ezredfordulóig terjedõ idõszakban a problémák kisebb aránya demográfiai probléma, míg a nagyobb aránynak - ami a jelenlegi gazdasági helyzetbõl adódik - több tünete van: egyrészt a gazdasági recesszió, a gazdasági növekedés hiánya, másrészt pedig a feketegazdaság terjedése. Az emiatt elmaradt befizetések, az ebbõl adódó pénzügyi, finanszírozási gondok legalább olyan mértékben terhelik a társadalombiztosítás - és ezen belül a nyugdíjbiztosítás - kasszáját, mint a sokat emlegetett demográfiai problémák.

Második pontként: azt hiszem, a baloldali kormányzat egy kicsit álszemérmesen elhallgatja azt, hogy itt a tét nem kis mértékben valójában a társadalombiztosítási önkormányzatok, ezen belül a nyugdíjbiztosítási önkormányzat jövõje. Tehát akkor, amikor például az SZDSZ a tb-önkormányzatot és a nyugdíjbiztosítási önkormányzatot támogatta és magát baloldali, szociálisan érzékeny, liberális pártként aposztrofálva azt mondta, hogy "mi vagyunk azok - ellentétben a Fidesszel -, akik támogatjuk a tb- önkormányzatokat és ezen belül a nyugdíjbiztosítási önkormányzatot", most valójában a tõkefedezeti rendszer bevezetésével a nyugdíjbiztosítási önkormányzatokat lehetetleníti el.

Ez egy álszent viselkedés. Azt gondolom, ez messze nincs összhangban a párt három évvel ezelõtti véleményével, hiszen szép politikai gesztusként támogatták, majd pedig valójában periferizálják, amikor kormányra kerülnek. Ugyanis arról van szó, ha a befizetõk jó részének - és azoknak az aktív korosztályoknak, ahol, mondjuk, a 40 év alattiaknál jelentõs járulékalap- szélesítés is történik - a befizetési tömegét betesszük egy várományfedezeti rendszerbe, akkor ez nyilvánvalóan kiesik a jelenlegi nyugdíjrendszerben bennlévõk kasszájából, tehát itt óriási hiány keletkezik, aminek messze mutató következményei vannak. Ez a probléma így egyértelmûen a jelenlegi nyugdíj- önkormányzatra van testálva.

A harmadik dolog: említettem a bevezetõmben, hogy ez a vita nincs megfelelõen elõkészítve. Azt gondolom, hogy a munkaerõpiaci hatásoktól kezdve, a szociális problémákon keresztül a feketegazdasággal való összefüggésekig nincsenek meg azok a hatástanulmányok, és nincsenek mellé téve azok a feltételrendszerbeli dolgok, amikben gondolkodunk. Itt több alternatívában kellene gondolkodnunk, és amellett látni kellene azt, hogy ezek a modellek milyen módon viselkednek, ugyanis ma még nagyon nehéz elõre látni az elkövetkezendõ néhány évnek akár a gazdasági növekedésbeli, akár inflációbeli változásait, akár - mondjuk - a feketegazdaság kondícióit.

Negyedik kérdésként megemlíthetem, hogy lesz egy nagyon kemény átmeneti idõ akkor, ha a kormányzat koncepciója érvényesül. Ennek kapcsán egyébként a szakszervezetek véleményét sajnálatos módon nem hallottam a szocialista párti oldalról, pedig hát számos képviselõje itt ül a parlamentben ennek az érdekvédelmi csoportosulásnak, és azt gondolom, hogy õket is kõkeményen érinti, már csak a hatalmi befolyások szempontjából is. Tehát lesz egy átmeneti idõszak, amíg a megmaradó felosztó-kirovó rendszer - tehát ami a jelenlegi nyugdíjasokat és a negyven év fölöttieket érinti - demográfiailag és finanszírozási oldalról is mûködõképessé nem válik. Addig mintegy 100 milliárdos deficit keletkezik, amit valamilyen módon finanszírozni kell.

El kell mondanom, hogy tízéves állampapírt a mai magyar piacon eddig még nem mertek kibocsátani. Tíz évig honnan veszünk 100 milliárd forintot, ami az egyenleg szempontjából befizetésként kiesik a jelenlegi felosztó-kirovó rendszerbõl. Ennek óriási államadósságbeli és kamatkiadási vonzata van, amirõl óriási hallgatás van a többség soraiban. Igazából nem látom ennek a megnyugtató megoldását.

Azt gondolom, megalapozott azt mondani, hogy nincs megfelelõen elõkészítve - szónoki túlzással azt mondhatnám, hogy puccsszerûen van elõkészítve - ez a dolog, ugyanis a számunkra eljuttatott anyagok rengeteg megválaszolatlan kérdést tartalmaznak, és természetesen felvetik annak a politikai gyanúnak is az árnyékát, hogy az elmúlt ciklus szocialista és szabaddemokrata véleményei, illetve a mostani álláspontok és a kormányzati beterjesztés nem mindig vannak összhangban.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage