Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Én nem bonyolódnék bele az amerikai példába, hanem röviden egy azonnali válasz keretében reflektálnék a felvetett interpellációs kérdésekre.

1. Készített-e a tárca, a kormányzat ismer-e munkaerõpiaci hatáselemzést? Ismer, mert készített a tárca ilyet. És szívesen rendelkezésére bocsátom képviselõ asszonynak ezt.

2. A korhatáremeléssel kapcsolatos aktív munkaerõpiaci politika nyilvánvalóan a döntést követõen bontakozhat ki. Tervezzük viszont, mint ahogy utaltam rá hozzászólásomban, hogy ezzel párhuzamosan, miközben a nyugdíjreform elsõ elemei már életbe lépnek, konkrét lépéseket teszünk. Én most két új formát említettem. Az egyik az új aktív eszközrendszer a pályakezdõ fiatalok esetében, a másik az Országos Közmunkatanács, amelyik kiterjeszti az eddig bevált közhasznú munka intézményét.

Ami a fiatalokat illeti, azt gondolom, hogy az aggódásunk közös. Már abban az értelemben, hogy meg tudunk-e mindent tenni annak érdekében, hogy a fiatal, pályakezdõ új korosztályok kapják meg azt az esélyt, hogy bizonyíthassák új tudásukat, méghozzá munkában bizonyíthassák ezt, ne az utcán kezdjék a pályájukat.

Ezért is van az, hogy nyár közepétõl, a kormány holnapi várható döntésének megfelelõen, életbe lép a segélyezés helyetti valódi támogatás, segítség, a munkába állást szolgáló új gyakornoki rendszer, amelyik párosul a közmunka kedvezményezett intézményeivel, valamint a szakmunkástanulók gyakorlati képzési helyen való továbbfoglalkoztatásával.

Ez az új rendszer, ami életbe lép, ez az, amelyik bizakodásra adhat, úgy látjuk, okot. Hiszen ez a megfelelõ forma - és ebben az értelemben nagyon örülök a kérdésnek, hiszen így a parlament nyilvánossága elõtt is kifejthetem, hogy a munkálatokkal ott tartunk, hogy a szakmai munkát befejezõen most már csak egy döntés szükséges, egy kormányzati döntés a munka elkezdéséhez. Szóval, hogy ez a fajta forma - hálót hal helyett a fiatalok kezébe - segítséget nyújt, segély helyett kiváltja az eddigi pályakezdõk munkanélküli- segélyét, és azt reméljük, hogy minél nagyobb számban foglalkoztatáshoz, gyakorlathoz juttatja a pályakezdõket.

Összességében tehát ezek azok a momentumok, amik valóságos dolgok, adhatnak bizakodásra, további közös munkára okot. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage