Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! Részben folytatva Kis Gyula hozzászólását. Õ felhívta a figyelmét arra a kormánypárti képviselõknek, hogy nem olyan egyszerû döntés, amit most hozni szándékoznak, és gondoljanak alaposan a kormány érvei mögé, hiszen a dolog hosszú távra komoly veszélyekkel is jár.

Én egy másik dologra szeretném felhívni a figyelmet. Ma Magyarországon ebben a gazdaságban valóban arra van szükség, hogy a közterhek csökkenjenek, és hogy legyen tõkemozgás, tudjon fejlõdni a gazdaság. De nem valós az az érv, amit most a kormány mond, hogy most elindítja ezt a folyamatot - és akkor jaj, de jó lesz nekünk. Hiszen ha végiggondolják, pontosan láthatják azt, hogy ugyanaz a járulékmérték fog megoszlani a két, kormány által tervezett biztosítás között. Járulékcsökkentésrõl szó sincs, és ugyanaz a pénz fog megoszlani a két biztosítás között.

(14.30)

Gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy egy tõkefedezeti biztosítás helyett az állami költségvetés fogja fizetni a nyugdíjakat, hiszen ugyanúgy kötvénykibocsátásra lesz szükség. Nem éri el azt a hatását ez a lépés, amit önök itt ígérgetnek az országnak, ez csak a problémák elodázását, évekkel elõretolását jelenti, a nehézségek változatlanok maradnak. Ezért mondtam én, hogy ennél sokkal határozottabb és gyorsabb programra van szükség.

A társadalombiztosítási járulék jelentõs mértékû csökkentése egységes programban megvalósítható. Ez egy nagy léptékû gazdaságpolitikai program, amelyiknek azonnali hatásai vannak és nem tolja ki a valamikori jövõbe a tõkefelhalmozás lehetõségét.

Most nincs két percnél több idõm, hogy ezt kifejtsem, de a vita végén el fogom mondani államtitkár úrnak és képviselõtársaimnak, hogy pontosan mirõl szól ez a program. Van megvalósítási lehetõség, csak sokkal több fantázia kellene. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage