Szûrös Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÛRÖS MÁTYÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Elnézést kérek Kiss József képviselõ kollegámtól, aki már hosszabb ideje várakozik, nekem azonban egy bizottsági ülésre kell mennem, de két perc erejéig igénybe venném a tisztelt Országgyûlés figyelmét.

Tisztelt Országgyûlés! Képviselõtársaim! Ez a politikai vitanap is hasonló a korábbiakhoz. Sok minden elhangzik, nagyon sok politikai, társadalompolitikai, gazdasági és szakmai vélemény is, illetve szempont. Én úgy gondolom, hogy végül is ez hasznos, elõsegíti majd a felkészülést a törvényhozásra, illetve a konkrét nyugdíjreform megvalósítására.

Mégis szeretném hangsúlyozni, hogy szükséges néhány kritériumot ismételten megfogalmazni, mert én magam mint országgyûlési képviselõ úgy gondolom, hogy olyan követelménynek mindenféleképpen eleget kell tenni - és ez elhangzott mind a kormánypártiak, mind az ellenzékiek részérõl -, hogy olyan nyugdíjreformot szabad csak ebben az Országgyûlésben elfogadni és megszavazni, amelyik javítja a nyugdíjasok helyzetét, növeli az ellátás biztonságát, csökkenti a vállalkozók terheit és új anyagi és gazdasági forrásokat tár fel és biztosít a jövõre nézve. Tehát itt arról van szó, hogy nekünk, országgyûlési képviselõknek, határozottan állást kell foglalnunk már a vita ezen szakaszában, hogy majd hogyan viszonyulunk egy reformhoz. Én a szakmai részéhez nem tudok hozzászólni, hiszen itt vannak igazán kiváló szakértõi ennek a kérdéskörnek, de végül még csak annyit szeretnék mondani, elnézést kérek, hogy szükséges a további társadalmi vitába bevonni a nyugdíjasokat, az érdekképviseleti szerveiket, például a nyugdíjasok pártját és minden olyan civil szervezetnek a szakértõit, akik kiegészítik a mi mondanivalóinkat, illetve a parlamenti szakértõk véleményét. Köszönöm a figyelmet, és még egyszer elnézést kérek. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage