Mádi László Tartalom Elõzõ Következõ

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm. Én azt hiszem, hogy ez a vita nem régen kezdõdött el a társadalomban, és azok az alterntívák és azok hatásai nincsenek még világossá téve, amelyek jelenleg szakmai szinten eddig felmerültek.

Szépen mondja azt Gaál Gyula, hogy a jelenlegi nyugdíjasok helyzete nem romolhat, de ha megnézzük a kormány beterjesztett modelljét, álláspontját, a gazdaság jelenlegi helyzetét és például azt a helyzetet, hogy akik már egyszer nyugdíjba menekültek, onnan vissza a legális szférába nem nagyon tudnak jönni, maximum a feketemunka táborában találhatjuk õket, ha végigvesszük ezeket a paramétereket, akkor a Gaál Gyula által mondottaknak a valóságalapja enyhén szólva megkérdõjelezõdik.

Tehát itt adott paraméterek vannak. Adott a népesség, bizonyos keretek között a gazdaság állapota is, rövid távon nem tud annyit változni, nem lehet bûvészkedni olyan pénzekkel, amelyek olyan nagyságrendûek lennének, hogy mind rövid, mind hosszú távon a jelenlegi nyugdíjasok dolgát is rendezik, a késõbb nyugdíjba menõket sem hozzák rossz helyzetbe, ugyanakkor nem rónak olyan terheket a jelenlegi munkavállalók vállára, amelyek alatt összeroppannának. Nem lehet a semmibõl elõvarázsolni pénzeket, és sajnos a kormányzati anyag ezzel kapcsolatosan nem tett bennünket megelégedetté.

Azt gondolom, hogy mielõtt elkezdik ezt a szakmai konzultációt és a régi "bevált rendszerben" a társadalmi párbeszédet, világosan meg kellene mondani az embereknek, hogy kik hogyan járnak, a különbözõ modellekbõl kinek milyen többletterhei vannak, a negyven év alattiaknak az áttérés kapcsán... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.).., világossá téve azt, hogy a különbözõ jövedelmi kategóriákban a befizetéseik hogyan fognak alakulni, és mi az a jövõ, ami számukra valószínûleg várható. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage