Ungár Klára Tartalom Elõzõ Következõ

UNGÁR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót. Örülök, hogy Pusztai Erzsébetre, az újabb reflexióra utánam kerül sor, mert azt gondolom, amit mondani fogok, arra újra reagálnia kell.

Az a föltételezése, hogyha egy több pillérû rendszert építünk föl, nagyjából ugyanannyi járulék fog befolyni. A reformnak az a lényege, hogy ne ugyanannyi járulék folyjék be. A jelenlegi nyugdíjrendszernek az egyik igen nagy baja nemcsak az, hogy egymillió emberrel kevesebb dolgozik, hanem hogy egy másik egymillió ember nem fizet járulékot. Tehát azon kell gondolkodnunk és azt kell kitalálnunk, olyan rendszert kell kitalálnunk, amibe hajlandó befizetni - és szívesen fizet bele.

Tehát igaza van, amikor azt mondja, hogy két pillért építünk föl, és az egyik pillérbõl, mondjuk, kivonunk 100 milliárd forintot, akkor ezt a 100 milliárd forintot pótolni kell. De egészen biztosan lehet tudni a nemzetközi tapasztalatokból - például a sokat emlegetett és önök szerint igen negatív chilei példából is -, ha 100 milliárdot kivonok, és utána egy magántulajdonra, egy magán-befizetési rendszerre állok rá, akkor utána legközelebb legalább 120 milliárdot fognak befizetni, és akkor már 20 milliárd forinttal több van a rendszerben; amit bizony a tõkepiacon be lehet fektetni, és amivel talán Magyarországon, a külföldi tõkén kívül - talán itt, Magyarországon -, magyar pénzbõl, magyar befektetési alapoknak lesz arra forrásuk, hogy mûködõ, félig mûködõ, majdnem mûködõ vállalatokba befektessenek. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage