Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Tisztelt Képviselõ Asszony! Nem tudom, mit értett a képviselõ asszony a nem túl tisztességes szocialista párti gyakorlaton, de azt pontosan tudom, hogy a mai vitanapnak nem az a címe, hogy ki mit mondott ebben a Házban a nyugdíjkorhatár-emelésrõl és a nyugdíjrendszerrõl. Ha lesz egy ilyen javaslat, arra is készen vagyunk. Itt van az összes parlamenti jegyzõkönyv, bizottsági jegyzõkönyv (Felmutatja.), amelyekbõl pontosan meg lehet tudni, hogy ki mit mondott ebben a Házban az elmúlt négy-öt-hat esztendõben a nyugdíjkorhatár-emelésrõl és a nyugdíjrendszerrõl.

(A jegyzõi székeket dr. Kiss Róbert és dr. Kávássy Sándor foglalja el)

Egészen pontosan elmondanám: arról volt szó, hogy 1991-ben az országgyûlési határozatba SZDSZ képviselõinek javaslatra került be a nyugdíjkorhatár-emelés, amelyet a szocialista párti képviselõk is megszavaztak. Amikor a nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó konkrét javaslat szavazásra került a parlamentben, akkor nemcsak én, hanem képviselõtársam, Kovács Pál is elmondta, hogy a Szocialista Pártnak nem a korhatáremelés ténye ellen van kifogása, hanem azt kifogásolja, hogy egy hónappal a nyugdíjbiztosítási önkormányzatok megválasztása elõtt dönti el a parlament ezt a kérdést, miközben nincs még kész a rugalmas nyugdíjba menetelre vonatkozó szabály, amelyet az év végéig tervezett az akkori államtitkár asszony és a miniszter úr beterjeszteni. (Dr. Pusztai Erzsébet: Jaj, de aranyos! - Összecsapja a kezét.) Erre ígéretet is kaptunk.

Tehát a tárgyszerûség kedvéért szeretném megerõsíteni azt, hogy nem a korhatáremelés ténye, hanem a szavazás idõzítésének idõpontja ellen fogalmaztunk meg módosító javaslatot, és kértünk név szerinti szavazást. Képviselõ asszony nagy okulására szolgálna, ha saját korábbi nyilatkozatait is elolvasná, amelyeket most, ezennel szívesen felajánlok. Köszönöm szépen. (Taps és derültség a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage