Kis Gyula József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm szépen. Ungár Klárának szerettem volna válaszolni, de Csehák Judit, igen tisztelt képviselõtársamnak mondanám: ha én felajánlanám az élete során tett összes véleményét jegyzõkönyvben, az sokkal hosszabb olvasnivaló lenne. Ezért ezt nem teszem - mert ahhoz egy élet munkája is kevés lenne.

Ungár Klárának mondanám: Tisztelt Képviselõ Asszony! Többször elhangzott Gaál úrtól is, öntõl is, hogy ennek az új rendszernek az egyik dolga, az egyik igazi feladata, hogy a kikerülését a tb-járulék befizetésének, magyarul a kibújást az alól, hogy ne fizessen az ember, ez a rendszer sokkal inkább garantálná, amennyiben jobban bízik az ember abban a magánbiztosítóban, amelynek fizeti a pénzét.

Kérdezem én: a magánbiztosító bankként mûködik, a pénzt lehet oda is fizetni, ha szabadon döntök, egy bankba is. Milyen választást tenne ön, ha választani kellene egy banki befizetés között, amely kamatot garantál és egy olyan befizetés között, amely 20-25 év lekötés után garantálatlan kamat ígéretével rendelkezik, mert csak a befizetés mai nominális értékét fedezi a garancia. Nyilvánvalóan nem ezt választaná.

Akkor mirõl tételezi fel, hogy tízmillió vagy ahány millió fizetõképes állampolgár van, hirtelen elhülyül ebben az országban, és nem igyekszik kikerülni ezt a befizetési módot, mert hiszen sokkal elõnyösebben tudja bárhova máshová befizetni a pénzét - nem lenne ilyen épeszû ember. Ezért kell állami kényszerrel elrendelni ezeket a befizetéseket - de az még Chilében is csak Pinochet katonai diktatúrája segítségével sikerült. Köszönöm. (Derültség az ellenzék padsoraiban. - Taps az MDF padsoraiban.)

(14.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage